Akcija kosovske policije u Šilovu, nema oružja koje su tražili,Kancelarija za KiM: Sramotno postupanje kosovske policije u Šilovu

Pripadnici specijalne policije izvršili su pretres domaćinstava Živka Đaklića i Gradimira Mihajlovića u Šilovu kod Gnjilana, u potrazi za nelegalnim oružjem. Pošto nisu pronašli ništa sumnjivo, napustili su selo.

Penzionisano vojno lice Živko Đaklić rekao je za RTV plus da su mu policajci rekli da je reč o rutinskoj kontroli.

„Ja sam im dozvolio da izvrše pretres u mojoj kući. Bili su korektni“, rekao je Đaklić.

Ispred štale njegovog brata Gradimira Mihajlovića iskopavali su zemlju na nekoliko mesta.

„Oružje nemam, niti sam ga imao, a njihovo je da traže“, rekao je Gradimir.

Akcija specijalne policije koja se jutros oko devet časova pojavila u Šilovu uznemirila je meštane.

U tom srpskom selu, nadomak Gnjilana, u oko 300 kuća živi 1.500 stanovnika.

Portparol policije u Gnjilanu preneo je RTS-u da je za akciju u Šilovu zadužena komanda specijalne polcije u Prištini, čiji se portparol nije javljao na pozive do objavljivanja ove vesti.

U međuvremenu, Kancelarija za KiM saopštila je da je ponašanje kosovske policije nedopustivo i sramotno.

Nedopustivo je i sramotno današnje postupanje kosovske policije koja je više sati, bez valjanog osnova, pretresala kuće dve srpske porodice iz Šilova i njih izložila dodatnom pritisku i uznemiravanju, saopštila je Kancelarija za KiM.

Reč je o tipičnom primeru zastrašivanja Srba koji žive u Kosovskom Pomoravlju i perfidnom pritisku od strane Prištine da se oni odatle isele, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju povodom pretresanja dva domaćinstva u Šilovu.

„Iako u kućama domaćina Džaklića i Mihajlovića ništa nelegalno nije pronađeno, oni su više sati bili žrtve policijskog proveravanja, usled koga su pretrpeli snažan stres. Poznat je i oproban mehanizam da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem, pod različitim izgovorima, šalju policijske snage u srpske kuće i sela ne bi li tako uneli dodatni nemir i strah među preostali srpski narod u pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, ono na šta Kurti i njegovi saradnici nikako ne računaju jeste činjenica da nikakvim jednostranim akcijama, niti novim pritiscima neće slomiti duh i snagu Srba na prostoru Kosova i Metohije, niti izazvati neodmerenu reakciju srpskog naroda koji je uvek okrenut miru i mirnom suživotu

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*