Ambasada Egipta u Beogradu organizovala veče pod nazivom „Doprinos Kaira bogaćenju islamske kulture: arhitektura, kaligrafija i antikviteti“

Ambasada Egipta u Beogradu organizovala je veče pod nazivom „Doprinos Kaira bogaćenju islamske kulture: arhitektura, kaligrafija i antikviteti“ čiji je domaćin Islamska zajednica Srbije.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Aljovaili je u svom uvodnom govoru istakao doprinos Egipta Islamskoj svetskoj organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), koja je bila domaćin njene generalne konferencije u decembru 2021. i povezane aktivnosti u Kairu kao prestonici islama. Kultura s jedne strane, a s druge strane u Arapskoj organizaciji za obrazovanje, kulturu i nauku (ALECSO), koja je proglasila Luksor prestonicom arapske kulture za 2017. godinu.

Aljovaili je naznačio da je proslava obuhvatila i izložbu tri kolekcije sastavljene od 60 fotografija koje je pripremilo egipatsko ministarstvo kulture koje ilustruju remek-dela arhitekture džamija, arapske kaligrafije i islamske umetnosti, pored dokumentarnih filmova o Muzeju islamske umetnosti u Starom Kairu.

Muftija beogradski šeik Mustafa Jusufspahić je sa svoje strane pohvalio vodeću kulturnu ulogu Egipta na arapskom i islamskom nivou, poželevši dobrodošlicu ovom prvom događaju te vrste u sali za događaje pri najstarijoj „Bajrakli džamiji“ u Srbiji. , pohvalivši nastavak saradnje sa Ambasadom, uključujući i prijem recitatora Kurana iz Egipta tokom mjeseca Ramazana. Ambasada se osvrnula i na tekuću koordinaciju u vezi sa upućivanjem profesora sa Univerziteta Al-Azhar specijalizovanih za arapski jezik i islamsku jurisprudenciju, kao i univerzitetske stipendije.


AMBASADA EGIPTA U BEOGRADU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*