Ambasada Rusije u BiH: „Biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik“

Ruska ambasada u BiH (Vikipedija)

SARAJEVO – Ambasada Rusije u BiH saopštila je da Amerikanci, kako je navedeno, „vole da uče druge kako treba da žive, po kojim pravilima i principima“, dodajući da je „biti prijatelj sa Amerikom kao kupiti kartu za Titanik“.

Ambasada Rusije je u saopštenju, nakon što je Ambasada SAD u BiH komentarisala jučerašnji sastanak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, postavila pitanje ko su oni da uče predsednika Srpske s kim treba da bude prijatelj, prenosi RTRS.

„Amerikanci inače vole učiti druge kako treba da žive. Kakav stav treba da imaju. Kako se moraju voditi principima demokratije, nekim pravilima koja su, navodno, u osnovi sveta, njihovog sveta, gdje su oni gospodari, a ostali su zahvalni i skromni slušaoci. Ako pokažete nezavisnost – dobijate sankcije i embargo“, navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Ruska ambasada dalje tvrdi da Amerikanci, kako je navedeno, „besramno i drsko lažu, uništitavaju suverene zemlje, izlažući ih neljudskom bombardovanju“ i ignorišu svoje međunarodne obaveze.

„Biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik“, zaključuje se saopštenju ambasade Rusije u BiH.

Iz Ambasade SAD u BiH juče je, povodom sastanka Dodika sa  Putinom, saopšteno da u trenutku dok Rusija vodi svoj, kako je navedebo, agresorski rat protiv Ukrajine, ni jedna vlada na bilo kom nivou ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom.

Stejt department je takođe komentarisao sastanak Dodika i Putina, navodeći da odluka Dodika da se sastane sa ruskim predsednikom, dok Rusija istovremeno otvoreno krši temelje i zakone međunarodnog poretka, kao i ranija Dodikova odluka da odlikuje Putina, predstavljaju kratkovide poteze koji ne služe interesima građana Republike Srpske, prenosi Tanjug.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Glas Amerike da staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*