Ambasador Indije: Naše farmaceutske kompanije istražuju poslovne prilike u Srbiji

Predstavnici nekoliko indijskih farmaceutskh kompanija istražuju poslovne prilike u Srbiji, a brojnija poseta otkazana je u martu zbog pandemije, rekao je danas ambasador Indije u Beogradu Subrata Batačardži.

Ambasador Indije: Naše farmaceutske kompanije istražuju poslovne prilike u Srbiji 1Foto: Pixabay/Pexels

„U martu ove godine planirali smo da dovedemo više od deset indijskih farmaceutskih kompanija u Srbiju, ali je poseta otkazana zbog izbijanja pandemije virusa korona”, rekao je Batačardži.

Dodao je da Ambasada radi na predstavljanju indijskih farmaceutskih kompanija srpskim zdravstvenim institucijama i kompanijama, a da se „saradnja može razvijati na obostranu korist”.

Batačardži je istakao da indijske kompanije mogu pomoći u „snižavanju troškova zdravstvene zaštite u Srbiji jer imaju resurse i kadrove da proizvedu kvalitetne lekove po razumnoj ceni”.

Ambasador je rekao da je Indija snabdela više od 120 zemalja hidroksihlorokinom i paracetamolom, lekovima koji se koriste u lečenju kovida 19.

Više od 40 od tih zemalja koje su, prema njegovim rečima, manje razvijene su dobile te lekove besplatno.

„Srbija nije uputila Indiji zahtev za snabdevanje hidroksihlorokinom, ali nabavlja zaštitnu opremu među kojom su hiruške rukavice i maske, a predstavili smo i neke indijske kompanije srpskim zdravstvenim institucijama radi nabavke lekova koji se mogu koristiti tokom lečenja pacijenata od kovida 19”, rekao je Batačardži.

U fiskalnoj 2019-2020. godini Srbija je, kako je rekao, uvezla iz Indije farmaceutske proizvode u vrednosti 12,7 miliona dolara, a uvoz je od 2015. udvostručen jer je tada iznosio 6,2 miliona dolara.

Srbija je iz Indije uvezla, prema rečima ambasadora, velike količine lekova u supstanci, međuproizvode, gotove lekove, uključujući antibiotike, stereoidne hormone i biljne preparate.

Indija je među najvećim svetskim proizvođačima generičkih lekova i vakcina, a da farmaceutska industrija igra ključnu ulogu na tom tržištu potvrđuje i činjenica da brzo podiže proizvodne kapacitete potencijalnih, prenamenjenih lekova za lečenje kovida 19.

Prema statističkim podacima, Indija je snabdela 112 nacija tabletama hidroksihlorokina, 23 zemlje paracetamolom za lečenje kovida 19 i tako ojačala svoju reputaciju „svetske apoteke”.

Indijske kompanije su među vodećim i u proizvodnji velikih količina lekova u supstanci i snabdevanju svetskog stanovništva potencijalnim lekovima, kao što su remdesivir, favipiravir, tocilizumab, koji su odobreni za lečenje kovida 19.

Do sada je sedam indijskih kompanija, Cipla, Dr. Reddy’s Laboratories, Hetero, Jubilant Life Sciences, Syngene, Zydus Cadila i Myla, potpisalo ugovor sa američkom kompanijom Gilead za proizvodnju i izvoz remdesivira u 127 zemalja.

Od nekoliko kompanija, kako prenose svetski mediji, koje u Indiji rade na razvoju i proizvodnji vakcine protiv kovida 19, tri, Institut za serume, Bharath Biotech i Zydus Cadila, u glavnoj su trci kliničkih ispitivanja na ljudima.

Institut za serume, u vlasništvu milijardera Adara Punavale, ima ugovor o licenci sa kompanijom Astra Zeneca za snabdevanje milijardu doza kandidata za vakcinu Univerziteta Oksford zemljama sa srednjim i niskim dohotkom, uključujući Indiju, i treba da krene u fazu III ispitivanja na ljudima.

Vakcina Covaxin koju razvija Bharat Biotech i ZyCoV-D na kome radi Zydus Cadila ušle su u fazu II kliničkih ispitivanja na ljudima.

Indija se nalazi na četvrtom mestu u svetu na listi najvećih izvoznika gotovih lekova, po vrednosti je na desetom mestu, a na prvom po izvozu generičkih lekova.

Farmaceutska industrija te zemlje poznata je u svetu po izuzetnim stručnjacima iz oblasti hemije, koji uz rukovodeće kadrove svetske klase, mogu proizvesti lekove po najpovoljnijoj ceni, snižavajući na taj način, troškove lečenja.

U fiskalnoj 2019-2020. godini Indija je izvezla lekova u vrednosti od oko 21 milijarde dolara i povećala izvoz za 7,6 odsto, a za prva tri meseca ove godine izvoz je porastao za 9,5 odsto.

Indijska farmaceutska industrija se u proizvodnji lekova pridržava svetskih standarda koje su propisale najrazvijenije zemlje kao Uprava za hranu i lekove SAD, Regulatorna agencija Velike Britanije za lekove i zdravstvstvenu negu, Evropski direktorat za kvalitet lekova i druge.

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*