Ambasador Kraljevine Maroka posetio Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Kraljevine Maroka Nj.E. gospodina Mohameda Amina Belhaža. Tom prilikom gradonačelnik mu se zahvalio na poseti i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu.

Na sastanku u Gradskoj kući zvaničnici su se složili da su tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Maroka dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou. Gradonačelnik Vučević rekao je da izuzetno vrednuje stav Kraljevine Maroka u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije odnosno, teritorijalnim integritetom Srbije.

Pored kulture i obrazovanja, kao važne oblasti za uspostavljanje novih veza na obostranu korist, navedeni su privreda odnosno poljoprivreda i turizam, a ambasador Belhaž naglasio je da se trenutno razgovara o učešću Maroka na narednom Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Gradonačelnik Vučević naglasio je i veliku ulogu novosadskog univerziteta i IT sektora za opšti napredak grada, kao i najvažniji projekat u kulturi “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Gradonačelnik i ambasador ocenili su da su kulturna razmena, povezivanje omladine i pospešivanje saradnje među univerzitetima veoma važni za dalji razvoj saradnje.

Sagovornici su se složili da postoji veliki potencijal za razvijanje odnosa i da će oba zvaničnika sa svojih pozicija doprineti njihovom ostvarivanju. Oni su se dogovorili da će u narednom periodu preduzeti korake za uspostavljanje bližih odnosa između Grada Novog Sada i marokanskog grada Meknes.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*