Ambasador Republike Hrvatske u poseti Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji Nj.E. Gordana Bakotu. Oni su razgovarali o pitanjima hrvatske nacionalne manjine u Novom Sadu, zajedničkoj evropskoj budućnosti, kao i o drugim temama koje su od obostranog interesa. Apostrofirano je da se značajni napori koje ulažu obe države kroz rad i saradnju, ogledaju u sve boljim odnosima dva naroda i da se s toga benefiti dobre komunikacije dva državna vrha direktno reflektuju i na lokalni nivo.

Gradonačelnik Vučević je istakao da je Novi Sad, kao multinacionalna lokalna samouprava, univerzitetski centar i najveći grad u Vojvodini, uradio mnogo za prava hrvatske nacionalne manjine, i da je na tom polju odlična saradnja sa udruženjima koja zastupaju interese hrvatske zajednice u Srbiji. Prvenstveno je istaknut projekat vezan za obnovu rodne kuće Bana Jelačića u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, koji podržava Republika Srbija, kao i pokrajinska i gradska uprava. U pitanju je projekat od šireg društvenog značaja, koji će imati dalekosežne efekte u budućnosti, i to u istorijskom, kulturnom i turističkom kontekstu.

Posebno je istaknuta dobra saradnja Novog Sada sa gradovima Zagrebom, Osijekom i Rijekom, koja bi se u narednom periodu trebala intenzivirati. Naglašeno je da je važno raditi na iznalaženju novih modaliteta u prekograničnoj saradnji, odnosno stvaranju mogućnosti za zajedničko nastupanje ka fondovima Evropske unije. Takođe, rečeno je da je u kontekstu titule kojom se Novi Sad ovenčao, a u pitanju je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, nemerljiv doprinos saradnje i razmene iskustva sa Rijekom koja je istu prestižnu titulu osvojila za 2020. godinu.

Sagovornici su istakli da je od prvorazrednog značaja za budućnost poboljšanje šire demografske slike ovog podneblja, konkretnim stvaranjem uslova za povećanje kvaliteta života mladih, uprkos velikim izazovima. Oni su zaključili da postoje mnogi segmenti u kojima se može intenzivnije sarađivati, posebno u oblasti ekonomije, kulture i turizma, i ukazali na značaj kontinuiranog razgovora o modelima proširenja te saradnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*