Ambasadorka Makedonije posetila Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadorku Makedonije u Srbiji Nj. E. Veru Jovanovsku Tipko.

Tom prilikom gradonačelnik joj se zahvalio na poseti, a ambasadorka je uputila čestitke Novom Sadu povodom osvajanja titula Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope.
Zvaničnici su razgovarli o mogućnostima za unapređivanje saradnje između, kako su ocenili dva prijateljska naroda, u privredi, turizmu, obrazovanju, kulturi, a posebno kada je reč o uključivanju kulturnih institucija makedonskih gradova u projekat “Novi Sad 2021 – EPK“.

Takođe, razgovaralo se o uspostavljanju tešnjih formalnih veza između Novog Sada i jednog makedonskog grada sličnih karakteristika, poput Ohrida, Bitole ili Kumanova. Sagovornici su se složili da su za saradnju veoma značajna udruženja nacionalnih zajednica, kao što je Udruženje građana makedonske nacionalne manjine “Kiril i Metodij“ iz Novog Sada.

Ambasadorka i gradonačelnik Vučević složili su se da je međunarodna saradnja najproduktivnija na lokalnom nivou jer najbrže daje konkretne rezultate, i da su u tom smislu jako važne kulturna i privredna razmena, ali i povezivanje univerziteta.

Prilikom susreta zaključeno je da postoji dobra osnova za intenziviranje ukupne saradnje s obzirom na geografsku i infrastrukturnu povezanost dve zemlje, a posebno imajući u vidu prijateljske odnose građana.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*