Američki obaveštajci savetuju Ukrajinskoj vojsci da umesto borbe za Bahmut krene u kontraofanzivu na jugu

Foto: Pixabay

Bahmut je gotovo potpuno uništen tokom snažnog granatiranja prethodnih meseci. „To je brutalna i uporna borba“, rekao je nedavno visoki zapadni obaveštajni zvaničnik. Dodao je da se kontrola nad područjima od oko 100 do 400 metara dnevno konstantno menjala.

Američki i zapadni zvaničnici zato pozivaju Ukrajinu da promeni kurs – da se sa brutalne i dugotrajne borbe u istočnom gradu Bahmutu, koncentrišu na potencijalnu kontraofanzivu na jugu zemlje tako što bi koristili drugačiji stil borbe koji im omogućava nova pomoć vredna milijarde dolara, kažu američki i ukrajinski zvaničnici za Si-En-En.

Prema navodima američkih zapadnih zvaničnika, sada se očekuju teške borbe na proleće, zbog čega sugerišu Ukrajini da smanji gubitke u Bahmutu, za koji tvrde da ima mali strateški značaj, i da se umesto toga fokusiraju na planiranje ofanzive na jugu.

To je bio deo poruke koju su poslala tri visoka Bajdenova zvaničnika koji su prošle nedelje otputovali u Kijev, piše Si-En-En. Oni su naveli da SAD žele da pomognu Ukrajini da napusti borbu iscrpljivanja u Bahmutu i da se fokusira na model mehanizovanog manevarskog ratovanja, koji podrazumeva neočekivane i brze pokrete protiv Rusije, kažu izvori upoznati sa situacijom.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*