Američki razarač „upao“ na vežbu Rusije i Kine, vojni ataše SAD pozvan u ruski MSP

Vlasti Rusije su saopštile da je jedno njihovo plovilo sprečilo ulazak američkog razarača u ruske teritorijalne vode tokom pomorskih vežbi Rusije i Kine. Američke vlasti nisu dale komentar tim povodom.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je posada ruskog plovila „Admiral Tribuc“ upozorila posadu američkog razarača „Čafi“ da se nalazi „u oblasti u kojoj je zabranjeno ploviti zbog vežbi sa artiljerijskom paljbom“, preneo je Rojters.

Ruski vojni brod sprečio upad američkog razarača u ruske vode

Ruski vojni brod sprečio upad američkog razarača u ruske vode

Američko plovilo nije uspelo da promeni kurs i umesto toga je signaliziralo da je u toku priprema za poletanje helikoptera za palube, zbog čega nije moguća promena kursa i brzine, naveli su iz ruskog Ministarstva odbrane.

„Delujući u okviru međunarodnih pravila navigacije, ‘Admiral Tribuc’ je podesio svoj kurs kako bi isterao plovilo iz ruskih teritorijalnih voda“, navodi se u saopštenju.

Američki razarač je promenio kurs tek kada su se dva plovila našla na razdaljini manjoj od 60 metara.

Dodaje se da je incident trajao oko 50 minuta, a dogodio se u Zalivu Petra Velikog, južno od Vladivostoka, u zapadnom delu Japanskog mora.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je američkog vojnog atašea zbog tog pomorskog incidenta, javila je agencija RIA Novosti.

Kako navodi Rojters, atašeu je ukazano na „neprofesionalne akcije“ posade američkog razarača za koji je ruska vojska saopštila da je „grubo prekršio međunarodne zakone o sprečavanju sudara brodova na moru.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*