Amerika pokušava da obori cenu nafte, pušta 50 milijardi barela iz strateških rezervi

(AP)

VAŠINGTON – Bela kuća je upravo saopštila da će iz američkih strateških rezervi nafte pustiti u prodaju 50 miliona barela, kako bi se smanje cene energije, u koordinisanoj akciji sa drugim zemljama među kojima su i Kina i Indija.

Ovaj potez dolazi u okviru globalnih napora više zemalja, velikih potrošača energije, da smire vrtoglavi rast cena gasa i goriva, javlja agencija AP.

Cene benzina u SAD se kreću u proseku oko 3,40 dolara po galonu, što je više nego dvostruko iznad cena pre godinu dana, prema Američkom automobilskom udruženju.

Puštanje nafte iz strateških rezervi u promet biće obavljeno paralelno sa drugim zemljama, uključujući Indiju, Japan, Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo, dodaje američka agencija.

Si-En-Bi-Si izveštava da je odluka usledila nakon višemesečnih izjava iz Bajdenove administracije da razmatraju raspoloživa sredstva za zauzdavanje cena goriva, pošto su fjučersi američke VTI nafte nedavno skočili na sedmogodišnji maksimum iznad 85 dolara po barelu.

Zaključno sa 19. novembrom, u američkim strateškim rezervama nafte bilo je 604,5 miliona barela raspoređenih na četiri lokacije, prema podacima Ministarstva energetike.

Potrebno je 13 dana nakon objave predsednikove odluke da nafta bude puštena na tržište, dodaju i tog ministarstva, navodi Si-En-Bi-Si, a prenosi Tanjug.

Ukupni raspoloživi kapaciteti strateških rezervi (SPR), koje su osnovane 1975. nakon arapskog embarga na naftu, mogu da primi 727 miliona barela.

Prema Ministarstvu energetike, SPR mogu da se koriste na tri načina: potpunim povlačenjem nafte iz rezervi radi suzbijanja „ozbiljnog prekida snabdevanja energijom”, ograničenim povlačenjem do 30 miliona barela ili povlačenjem za probnu prodaju.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*