Amerikanac stiže da preti sankcijama?

RTV
BEOGRAD –

U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, zaduženom za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju, pišu Novosti.

Poseta Zarzeckog, navodi list, zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem „pancir“.

RTV

Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svesno upustili u „značajnu razmenu“ sa vojnim i obaveštajnoim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati.

Među „zabranjenim“ firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavkljala vojnu opremu, piše list.

Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao „pancir“ i proizvođač aviona „MiG“, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na „crnoj listi“ je i kompanija „Ruski helikopter“, pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila, navode Novosti.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*