Angela Merkel stigla u Srbiju, oproštajna poseta regionu

BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je upravo na beogradskom aerodromu Nikola Tesla nemačku kancelarku Angelu Merkel koja će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih političara današnjice je i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković.

Avion je sleteo u 16.15 minuta, a predsednik Vučić dočekao je kancelarku sa buketom cveća.

merkel i vučić

Izvor: Izvor: InstagrambudućnostSrbijeAV

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade.

Vučić se od 2014. godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovaralo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlinskog procesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprilu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održali je video konferencija,

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će uslediti tet a tet sastanka dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarku dopratili su migovi 29 Vojske Srbije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdušni prostor.

U čast Mekrel, kaju zovu i Kraljica Evrpe, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemačke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

 

 

 

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje ce 14. septembra boraviti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona.

Prema oceni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima kljucnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu najvećoj meri zavise od Beograda.

Posetu ocenjuju i kao nameru Merkel da na kraju mandata i političke karijere nasledniku ostavi „u zaostavštinu“ upravo Zapadni Balkan.

Ocenjuje da će Merkel reći da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju tokom njenog boravka na toj funkciji.

Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju posebno na polju nemačkih investicija u našoj zemlji.

poseta Merkel
Izvor : Tanjug/Strahinja Aćimović

Kancelarka, koja posle Beograda ide u Tiranu gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, će u Beogradu boraviti najduže i za to vreme će imati niz sastanaka.

Ona će na beogradskim Aerodrom „Nikola Tesla“ stići nešto posle 16 sati, gde će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate Srbije.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao i da je sa njom uvek imao „otvorene razgovore“, bez obzira o čemu su razgovarali, da je srećan zbog njene posete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

„Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i sto je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje“, rekao je Vučić danas.

Ranije ove nedelje, portparolka nemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da Merkelova tokom ove posete kaže da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

 

 

 

„Nije ni slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani.To su potpuno jasne poruke da Nemačka ima interes za ovaj prostor“, primećuje Milivojević.

Milivojević podseća na značaj Nemačke za srpsku privredu, pošto je Nemačka najveći investitor, a i njene kompanije zapošljavaju 72. 000 ljudi u Srbiji.

Većina analitičara očekuju da će Merkelova u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući pre svega na saradnji na Zapadnom Balkanu.

Ali za pretpostaviti je da će se u razgovoru sa predsednikom Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine, stanja u Republici Srpskoj, naročito u kontekstu imenovanja nemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika za BiH.

Od dolaska na vlast, i dok je bio premijer, Vučić je negovao odlične odnose sa nemačkom kancelarkom, za koju i danas kaže da je glavna liderka u Evropi, i da će to zasigurno ostati i nakon odlaska u „penziju“.

Ko god da dođe na vlast u Nemačkoj, posle izbora krajem ovog meseca, kada je reč o spoljnoj politici zasigurno neće menjati kurs prema Zapadnom Balkanu koji je trasirala Merkelova, a koji će, kao „siva eminencija“ nastaviti da prati.

Poslednji put kancelarka Merkel posetila je Beograd jula 2015., kada joj je domaćin bio Vučić, ali u funkciji predsednika Vlade Srbije.

Vučić je od tada u više navrata boravio u Berlinu, gde se sastajao sa kancelarkom Merkel, koju je podržao i kao liderku sestrinske partije CDU.

Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most u bojama Nemačke

Povodom zvanične posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, bojama nemačke zastave biće tokom večernjih časova kolorizovani Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most, saopštilo je JKP „Javno osvetljenje“ Beograd.

Takođe, sa stubova javnog osvetljenja u užem centru Grada, novobeogradskih bulevara, Brankovog mosta, na pristupnim saobraćajnicama od aerodroma Nikola Tesla duž auto-puta i u reonu Palate Srbija vioriće se 1.500 zastavica Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Na zgradi Geneksa na Novom Beogradu u znak dobrodošlice postavljene su velike zastave Nemačke i Srbije.

Za Merkel od Vučića pirotski ćilim i poklon iznenađenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniće, prilikom današnjeg susreta, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel piroteski ćilim, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Kako je rečeno Tanjugu, Vučić će Merkel uručiti i još jedan lični poklon, koji je iznenađenje.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*