Antić: Jačanje saradnje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u oblasti energetike

Ministar rudartsva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem i državnim sekretarom Ministarstva ekonomije Crne Gore zaduženim za energetiku Nikolom Vujovićem.

 

Sastanak je održan na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, sa ciljem intenziviranja saradnje u oblasti energetike. Tri strane složile su se da je izuzetno značajno što postoji zajednička inicijativa za produbljivanje energetske saradnje, sa posebnim osvrtom na iskorišćavanje bogatih hidropotencijala.

 

Istaknuto je da je važno da sve tri strane prepoznaju značaj regionalne energetske saradnje, budući da energetska sigurnost ne može da bude pitanje samo jedne države, već celog regiona. Tri strane saglasile su se da će u što kraćem roku biti potpisan Memorandum o razumevanju o regionalnoj hidrološkoj saradnji, imajući u vidu postojeće zajedničke hidroenergetske objekte, ali i potrebu da u funkciju budu stavljeni hidropotencijali kojima raspolažemo.

 

Memorandumom će takođe biti definisana zaštita životne sredine, kao i upravljanje vodama, radi odbrane od poplava u rečnim područjima.

 

Na sastanku je bilo reči i o dinamici razvoja interkonekcije za prenos električne energije Bajina Bašta – Pljevlja –Višegrad, kao dela projekta Transbalkanskog koridora.

 

Imajući u vidu da je Crna Gora nedavno pustila u rad podvodni kabl za prenos električne energije do Italije, ocenjeno je da će ovo biti prilika da se maksimalno iskoriste svi energetski potencijali, uključujući termo, vetro i hidro sektor.

 

Danas je u Beogradu dogovorena i koordinacija elektroprivrednih kompanija Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i češći susreti na nivou ministara i državnih sekretara.  Tri strane takođe su razmotrile i otvorene teme koje se tiču nasleđenih nerešenih pitanja u vezi sa zajedničkim energetskim projektima i objektima, kao i načine za iznalaženje modela za skoro rešavanje tih pitanja.

 

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, savetnik predsednika Vlade Crne Gore Ljubo Knežević, v.d. generalnog direktora JP EPS-a – Milorad Grčić, kao i direktor Sektora za ključne investicione projekte JP EPS – Vladimir Marković.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*