Antić: Projekti sa RS prioritet, energetika ne poznaje granice

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić su održali prvu sednicu mešovitog Energetskog komiteta na kome je najavljena veća saradnja i realizacija zajedničkih energetskih projekata, kao i izgradnja hidroleketrana na Drini.

 

Antić je u Vladi Srbije rekao da su on i Đokić koopredsednici tog tela i da su u njemu direktori svih energetskih kompanija iz Srbije i RS, kao i NIS-a, a sve u cilju kako bi se razmotrili svi aspekti energetskih odnosa Srbije i RS.

„Plan je da razvijamo zajedničke energetske projekte. Mi se previše vremena grlimo i ljubimo zato što smo braća. Mislimo da je došlo vreme da radimo neke zajedničke projekte i da to treba da bude prioritet“, naglasio je Antić.

Kako je rekao, energetika ne poznaje granice i sva ta pitanja su u stvari regionalna pitanja.

Ministar Đokić je rekao da je Energetski komitet nedavno osnovan i da je danas održana prva sednica u Vladi Srbije.

„Više pitanja smo razmatrali i pomenuli sve što bi moglo da bude predmet saradnje“, naveo je Đokić.

Rekao je da su u pitanju velike i manje investicije u hidro i druge energetske objekte na prostoru RS ili na području granice Srbije i RS.

Prema njegovim rečima, Drina ima veliki potencijal i u gornjoj Drini bi mogle da budu izgrađene četiri hidroelektrane, na srednjoj tri i u donjoj četiri hidroelektrane.

Đokić je rekao da će sa Kinezima graditi hidroelektranu u RS i da bi RS volela da se u taj projekat uključi Srbija.

„Radujemo se spremnosti Srbije da bude investitor u energetske projekte na prostoru RS. To je za nas jako značajno i ne samo što ćemo podržati te projekte već ćemo ih zajedno realizovati.

 

Izvor: rts.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*