Apel građanima da ozbiljno shvate situaciju i poštuju mere

(Фото А. Васиљевић)
(Foto A. Vasiljević)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktori kliničko- bolničkih centara apelovali su danas na građane da ozbiljno shvate situaciju izazvanu koronavirusom i da poštuju i primenjuju sve propisane mere zaštite kako bi sačuvali sebe i druge od ove infekcije.

„Želimo da zamolimo svi zajedno u ime svih medicinskih radnika koji su sada u skafanderima i maskama, da se građani pridržavaju preporučenih mera, jer svako nepoštovanje mera dovodi u opasnost kako njih, tako i njihove najbliže i stvara teret za ljude koji rade danonoćno. Molim vas za razumevanje i da uvažite naš apel”, poručio je ministar Lončar.

On je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji rekao da je mnogo pacijenata na respiratorima, da ima teških slučajeva i da to pokazuje ozbiljnost situacije, prenosi Tanjug.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je da je u toku noći kroz prijemno trijažnu-ambulantu te ustanove prošlo 400 pacijenata i 200 u KBC Bežanijska kosa.

Kaže da među njima 130 pacijenata ima ozbiljne pneumonije koje zahtevaju bolnički tretman.

Klinička slika može da bude lagana, ali kod većine sada koje pregledamo sada zahteva bolničko lečenje, a neki imaju masivne obostrane upale pluća što pokazuje sam broj prijema na intezivnu negu, rekao je Stevanović.

„Jedini način da sprečimo takvu tešku sliku je da se pridržavamo mera, da se nose maske u zatvorenom prostoru, da se izbegavaju masovni kontakti i velika okupljanja koja nisu neophodna”, poručio je dr Stevanović.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović podsetio je da danas od 14 sati ta bolnica počinje ponovo da prima pacijente.

Kaže da prate situaciju i da sada imaju zbrinutih 105 pacijenata sa lakšom, srednjom i veoma teškom kliničkom slikom, od kojih je 10 na respiratorima.

„Najlepše molim sve građane, mi ćemo pomoći svima ali pomozite i vi nama. Imajte na umu da ako ste vi neodgovorni prema sebi, nemojte biti prema drugima jer mi moramo da lečimo sve”, rekao je Stojanović.

On je naveo i da će u toj ustanovi biti osposobljeno još 400 kreveta i da ima 50 mesta na intenzivnim negama.

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu Danko Nikolić navodi da u toj bolnici imaju 11 pacijenata sa lakšim simptomima, a na infektivnoj klinici je 41 pacijent.

Dodao je da imaju spremnih 120 mesta, a od ponedeljka će imati još 130 postelja kako bi mogli da prime i zbrinu sve slučajeve, kako kaže „za slučaj većeg udara”.

„Pridružujem se apelu ministra i mojih kolega da poštujemo mere. Ako ne mislimo na sebe treba da mislimo na svoje bližnje i prijatelje. Udružimo se svi u u borbi protiv ove opake bolesti”, poručio je Nikolić.

Nekadašnji direktor Infektivne klinike dr Mijomir Pelemiš poručio je da virus nije oslabio i da ne bira uzrast.

„Svi mogu da obole samo je pitanje kakav će biti ishod. Virus se nije promenio, od početka je ovde, aktivan je i dalje i pokazalo se da nažalost umiru i mladi ljudi bez ijedne druge bolesti. Zar nam to nije dovoljna opomena da poštujemo sve mere?”, poručio je Pelemiš.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*