„APIS I ALEKSANDAR: O NOĆI KOJA JE PROMENILA ISTORIJU SRBIJE“-TRIBINA „BEOGRAD ZA POČETNIKE“

Kako je izgledala krvava noć koja je promenila istoriju Srbije, maja 1903. godine, iz ugla njenih protagonista, krvnika i žrtvi… 

Kako i gde se kuvala strašna zavera protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović? Šta joj je prethodilo? Zašto je kralj Milan obaveštajcu Apisu dolazio na slavu… 

Kako je Dragutin Dimitrijević Apis dobro poznavao Dragu Mašin i njenu braću… Kako je Apis bio u blizini Aleksandra Obrenovića mnogo puta…

Poslednjeg petka u novembru nova tribina „Beograd za početnike“ u „Galeriji 73“ vodi na svojevrsnu vremeplovnu turu „APIS I ALEKSANDAR: O NOĆI KOJA JE PROMENILA ISTORIJU SRBIJE“.

Gost Smiljane Popov, novinarke i autorke naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike“, ali i stručni vodič-kustos kroz jedan od najprelomnijih događaja u istoriji Srbije, ali i kroz okolnosti koje su do nje dovele je – pisac Nenad Novak Stefanović, autor tek izdate knjige „Apis i Aleksandar“, koja već preti da postane opasan besteler.

Nenad Novak Stefanović biće stručni vodič kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903, a sa novim saznanjima i istraživanjima razbiće ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana.

Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, Nenad Novak Stefanović otkriće publici koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

Prošetaćemo kroz današnje zgrade i lokacije u Beogradu i Srbiji koje su bile istorijska pozornica ili priprema za krvavi majski prevrat.

 Pored Apisa i Aleksandra, dvojice protagonista prelomnog događaja srpske istorije, osvrnućemo se i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima. 

                                                                                                       Petak, 26.11. u 18.30h

                                                                                   Galerija73, Požeška 83a, Banovo brdo

                                                                                  Gost: Nenad Novak Stefanović, pisac

                                                                        Domaćica i moderatorka: Smiljana Popov, novinarka, 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*