Brnabić: Apsolutno realan rast plata i penzija ove godine

Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je apsolutno realan ove godine, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić za RTS.

Brnabić očekuje da rast BDP-a bude 3,5 odsto i navodi da su veći privredni rast, povećanje plata i penzija ciljevi i novog programa „čuvarkuća“, koji se predviđa sa MMF-om.

Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu, prenosi RTV.

„Tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Onda će oni posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da finalizujemo taj dogvoor, da bi u julu išli na odbor MMF i nadam se potpisali ovaj aranžman“, rekla je Brnabić.

Na pitanje na koliko bi potpisali aranžman, ona je rekla da se razmišlja da li na dve ili tri godine.

„Ja sam pre za aranžman na tri godine, ali to ćemo dogovoriti sredinom maja“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da bi novi aranžman „čuvarkuća“ podrazumevao uglavom savete, a manje kontrolu.

„Dobro je da imamo tu vrstu nekog kontrolnog mehanizma, koji daje dosta dobar pravac i razmišljanja investitorima“, rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da su dogovoreni glavni ciljevi novog programa „čuvarkuće“ – prvi je veći privredni rast, a drugi veće plate i veća primanja za građane Srbije.

Ističe da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.

„Mislim da je apsolutno realan rast ove godine. Mi u ovom trenutku imamo odlične pokazatelje i BDP od 4, 2 odsto u januaru. Ja sad očekujem podatke za februar, pored toga imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada nešto malo više od 57 odsto“, rekla je ona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*