Austrija uvela zabranu kretanja za nevakcinisane, građani protestuju

(Foto Beta/AP)

BEČ – Vlada Austrije je uvela zabranu kretanja za nevakcinisane koja stupa na snagu u ponoć, radi obuzdavanja širenja korona virusa.

Prema ukazu Vlade, nevakcinisanim građanima starijim od 12 godina zabranjuje se da napuštaju domove u narednih deset dana, osim zbog osnovnih aktivnosti kao što su odlazak na posao, u prodavnicu i u šetnju, ili na vakcinaciju.

Vlasti su se odlučile na taj potez zbog sve većeg broja smrtnih ishoda od posledica korona virusa i mogućnosti preopterećenja bolnica,prenosi Beta.

Protest protiv „zaključavanja” nevakcinisanih

Posle objavljivanja odluke austrijske vlade o uvođenju restriktivnih mera i ograničavanja kretanja za nevakcinisane građane usledio je protest više stotina demonstranata ispred sedišta vlade.

Sudeći po transparentima „Ne obaveznoj vakcinaciji”, „Možemo i bez vakcina”, radilo se o protestu antivaksera.

 

Kancelar Aleksander Šalenberg rekao je da je vlada donela odluku o „zaključavanju” nevakcinisanih jer je njen posao da zaštiti ljude.

Zabrana kretanja će pogoditi oko dva od 8,9 miliona Austrijanaca.

Ona se ne odnosi na decu do 12 godina starosti koja za sada ne mogu da budu vakcinisana.

Zabrana kretanja će za sada trajati deset dana, a Vlada je zatražila od policije da proverava da li su prisutni na javnim mestima vakcinisani.

U slučaju kršenja novog propisa, nevakcinisani mogu da budu kažnjeni novčano do 1.450 evra.

Austrija, u kojoj je potpuno imunizovano oko 65 odsto stanovništva, ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u Zapadnoj Evropi, a prethodnih nedelja je došlo do skoka broja novih infekcija.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*