Austrijski kancelar preti nevakcinisanima novim ograničenjima

Izvor: Reuters/Lisi Niesner

Nevakcinisane osobe u Austriji mogli bi da se suoče sa novim ograničenjima ako broj zaraženih koronavirusom nastavi da raste, izjavio je kancelar Aleksander Šalenberg.

Ako broj kovid pacijenata na intenzivnoj nezi dostigne 500, ili 25 odsto ukupnog kapaciteta zemlje, ulasci u restorane, hotele, biće dozvoljen samo vakcinisanim ili oporavljenim od kovida, rekao je sinoć Šalenberg posle sastanka sa državnim funkcionerima na kome je razmatran ;odgovor na rapidno povećanje zaraze.

Sada je 220 pacijenata na intenzivnoj nezi a ukoliko bude 600 pacijenata, ili jedna trećina ukupnog kapaciteta, vlada planira da uvede ograničenja za nevakcinisane ljude.

U ovom slučaju bi im bilo dozvoljeno da napuste svoje domove samo iz posebnih razloga.

„Pandemija još nije iza nas. Uskoro ćemo upasti u pandemiju nevakcinisanih“, rekao je on.

Austrija je prošle nedelje prijavila 20.408 novih slučajeva virusa, prema poacima zdravstvenih vlasti, čime je sedmodnevni prosek dostigao 228,5 na 100.000 stanovnika.

Nedelju dana ranije bilo je 152,5 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Iako je austrijska vlada podsticala gradjane da se vakcinišu, napori su usporeni poslednjih meseci. Oko 65,4 odsto gradjana primilo je jednu dozu vakcine, a 62,2 odsto je potpuno vakcinisano.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*