Azerbejdžanci uveli u naoružanje srpske topove zarobljene od Jermenije

M55 protivavionski top kalibra 20mm (Vikipiedija)

Srpski protivavionski top proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, koji je Azerbejdžan zarobio za vreme rata u Nagorno-Karabahu od jermenskih snaga, uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na nedavno održanoj vežbi sa Turskom.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na snimcima objavljenim sa te vežbe primećen je sovjetski oklopni transporter MT-LB naoružan Zastavinim trocevnim protivavionskim oruđem kalibra 20 milimetara, pod oznakom M-55A4.

„Poreklo borbenog oruđa je ratni plen iz 44-dnevnog rata prošle jeseni kada su Jermeni ostali bez znatnog broja MT-LB naoružanih oruđima M-55A4B1 i M-55A3B1. Na snimku se vidi da je MT-LB prebojen u jednoličnu boju peska pre nego što je dodeljen jedinicama razmeštenim u izolovanoj enklavi Nahičevan, gde je od 5. do 8. oktobra održana zajednička azersko-turska vežba ‘Neraskidivo bratstvo-2021’“, navodi se u tekstu.

Portal podseća da su Jermeni iz viškova vojske Srbije pred rat nabavili oruđa M55 preko privatne firme Vektura trans, registrovane u Beogradu, a da je oružje prevezeno iz Niša i Beograda u Jerevan tokom 2019. i 2020. godine.

„Jermeni su ‘trocevce’ postavili na zadnji deo borbenih mašina MT-LB, proizvoda sovjetske industrije koji je poznat kao izdržljivo vozilo izuzetne prohodnosti. Sa trocevcem to su postala vozila korisna za vatrenu podršku i dejstvo po živoj sili, a u ograničenoj meri i za protivvazdušnu odbranu”, navodi se, prenosi Tanjug.

U vojsci Srbije je ranije procenjeno da su ‘trocevci’ M-55 prevaziđeni pa je tokom reorganizacije 2006. i 2007. godine taj top povučen iz naoružanja u svim varijantama, i u vučnoj i u samohodnoj na vozilu BOV-3.

Prema procenama pojedinih medija, Jermeni su za vreme rata ostali bez čak 35 oklopnih transportera sa Zastavinom topom M-55.

Pretragom interneta i analizom azerbejdžanskih snimaka iz zvaničnih izvora i novinskih izveštaja, ustanovljeno je da je uništeno ukupno 11 MT-LB sa topovima, dok je preostalih 24 zarobljeno na raznim mestima u „popravljivom stanju”, od kojih su neki sada uvedeni u naoružanje.

Trocevna oruđa porodice M-55 izrađivana su u Kragujevcu od 1956. godine u velikim serijama. Izvožena su od San Salvadora do Indonezije, a masovno su korišćena na svim stranama u građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i u ratu protiv NATO 1999. godine.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*