Bad Spenser dobio muzej u Berlinu

U Berlinu je otvoren muzej posvećen italijanskom glumcu špageti vesterna poznatom pod pseudonimom Bad Spenser.
Bad Spenser dobio muzej u Berlinu

Foto: Screenshot (Jutjub)
Obožavaoci lika i dela Bada Spensera u Nemačkoj mogu sada da otkriju detalje iz života omiljenog glumca, u muzeju u Berlinu koji nosi ime filmske zvezde preminule pre pet godina.
Otvaranje ove postavke je bilo planirano za leto 2020. godine, ali je odloženo zbog pandemije korona virusa.
Izložbu, koja je u sličnom obliku već bila priređena u Napulju 2019. godine, navodno je osmislila Spenserova porodica i biće otvorena najmanje oko dve godine.
Karlo Pedersoli, rođen u Napulju, olimpijski plivač, muzičar i samouki glumac, bio je uglavnom profesionalno poznat kao Bad Spenser. Svetsku slavu je stekao ulogama u akcionim komedijama sa svojim dugogodišnjim filmskim partnerom Terensom Hilom, odnosno špageti vesternima koji su bili popularni sedamdesetih godina.
Spenser i Hil su zajedno glumili, producirali i režirali preko 20 filmova i postali omiljeni likovi dve posleratne generacije u Nemačkoj, kako na zapadu, tako i na istoku. O tome svedoči i činjenica da, pored muzeja, u ovoj zemlji već postoji tunel, bazen i most koji nose Spenserovo ime.
Godine 1967. Pedersoli je imao ulogu u svom prvom špageti vesternu za zapadno tržište „Bog prašta … Ja ne!“ i bio mu je potreban pseudonim na engleskom jeziku.
Kombinujući naziv svog omiljenog piva, „Badvajzer“, i svog omiljenog glumca, Spensera Trejsija – rođen je Bad Spenser.
U mladosti, Pedersoli se bavio različitim sportovima, a naročito plivanjem. Kao profesionalni plivač, postao je prvi Italijan koji je preplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od jednog minuta. Učestvovao je na Olimpijadi u Rimu 1960. godine, a kao vaterpolista je sa italijanskim nacionalnim timom osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1955. godine u Barseloni.
Na filmu se pojavio 1949. godine, ali je tek krajem šezdesetih stekao svetsku slavu. Spenser je za neke od svojih filmova napisao kompletan, a za neke delimičan scenario. Bio je i sertifikovani pilot komercijalnih aviona i helikoptera i osnovao je „Mistral er“, kompaniju za vazduhoplovnu poštu koja je takođe prevozila i hodočasnike. Kasnije je kompaniju prodao kako bi kupio fabriku tekstila koja proizvodi odeću za decu.
Podržavao je i finansirao mnoge dobrotvorne organizacije, uključujući „Spenserov fond za stipendije“.
Autobiografiju je objavio 2011. godine, kao i kuvar sa svojim omiljenim jelima.

IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*