Baloni pušteni u vazduh u čast bolesne dece

Novosađani su pustili u vazduh na stotine zelenih balona u čast dece obolele od raka, te u pomen deci koja su izgubila bitku protiv raka.

Centralnoj manifestaciji kampanje „I ja se borim“ prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković.

Reč je o humanitarnoj akciji u okviru koje su pušteni baloni sa Trga slobode, u znak podrške obolelim mališanima, uz prigodan muzički program i u prisustvu brojnih javnih ličnosti, prijatelja udruženja i roditelja. Kampanja „I ja se borim!“ ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece, i poziva na podršku javnosti za drugu fazu projekta izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu, koji NURDOR relizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom u Nišu.

„Solidarnost znači podršku u svim aspektima života, i skretanje pažnje javnosti na problem sa kojim se suočava mnogo ljudi. Rana dijagnostika je jedan od najvažnijih elemenata izlečenja, i zato je neophodno da imamo kvalitetan zdravstveni kadar ali i edukovane roditelje i omladinu. Danas smo svi zajedno ovde i šaljemo snažnu poruku, međutim borba se odvija na svakodnevnom nivou, a razumevanje i podrška moraju biti iskazani kroz rad svih institucija važnih u procesu lečenja. Pozivam sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima podrže akcije namenjene deci oboleloj od raka, i da delima pokažemo koliko smo spremni da pomognemo onima kojima je to potrebno“ – istakla je Ljiljana Koković.

Kako je rečeno tokom manifestacije, NURDOR će, u saradnji sa srednjoškolskim obrazovnim ustanovama, nastaviti sa organizovanjem edukativnih časova namenjenih adolescentima u cilju podizanja svesti o malignim bolestima. Po njihovim rečima bitno je prepoznati bolest na vreme, znati kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboleloj deci i njihovim porodicama.

Poučeni ličnim iskustvom, kao i praksom i standardima zemalja u okruženju i u Evropskoj uniji, predstavnici NURDOR-a smatraju da je realizacija Kampanje neophodna u cilju informisanja što većeg broja mladih i roditelja o značaju rane dijagnostike kada je dečji kancer u pitanju.

Takođe, tokom događaja je naglašeno da su podrška neposredne okoline, ali i šire društvene zajednice, javnih institucija, istaknutih predstavnika lokalne zajednice i medija krucijalni za pružanje pomoći jednoj tako osetljivoj grupi kao što su deca obolela od raka i njihove porodice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*