Banja Luka u užem izboru za Evropsku prestonicu kulture 2024

Banja Luka je ušla u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, objavila je Evropska komisija. Uz Banju Luku, u uži izbor ušli su još norveški Bodo i Mostar.

Gradonačelnik Igor Radojičić saopštio je da ova odluka još ne znači da je Banja Luka ostvarila svoj konačni cilj – osvajanje ove, prestižne titule, ali i da je sam ulazak u finale razlog za veliko zadovoljstvo.

„Izuzetno sam srećan zbog ove odluke, jer se pokazalo da je mlada ekipa, koja je radila na našoj kandidaturi, zajedno sa celokupnom kulturnom scenom, sposobna da iznedri ovakav projekat i da se kvalifikuje na evropskom nivou“ – kazao je Radojičić.

On je rekao da je, poslije ulaska u finale, pred Banjom Lukom period od godinu dana u kojem će se naša aplikacija dodatno dorađivati, u slučaju primedbi iz Evropske komisije.

Prema njegovim rečima, na ovom projektu se vredno radilo proteklih godinu i po dana, ističući da zagluge za ovaj uspeh dele i gradovi Bihać i Jajce, koji su u statusu „mlađih partnera“ na razvoju ovog projekta.

On je podsetio da je Banja Luka ušla u ovu trku u martu prošle godine, kad je Skupština grada jednoglasno odlučila da se uđe u kandidaturu.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*