Banja Luka: Uskoro nove kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save

U cilju rasterećenja saobraćaja od Narodnog pozorišta RS prema Studentskom kampusu, uskoro će početi radovi na izgradnji dve kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save. Reč je o raskrsnicama sa Gundulićevom i ulicom Vase Pelagića, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 480 hiljada maraka.

Kako kažu u Odeljenju za saobraćaj i puteve, raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku u gradskoj saobraćajnoj mreži. S jedne strane, nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, dok se druge strane ukrštaju vozila koja dolaze iz pravca Starčevice i Venecija mosta.

„Naše analize pokazale su da će rekonstrukcija ove klasične raskrsnice u kružni tok dovesti do bržeg odvijanja saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vremenskih gubitaka i bolja protočnost prolaska vozila – ističu u Odeljenju.

U okviru nastojanja za bolja saobraćajna rešenja na ovom potezu, planirano je i izmeštanje pojedinih autobuskih stajališta. Predviđeno je, naime, da se stajalište iz smera Venecija mosta izmesti iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save, i to na način da će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište na strani kod hotela „Krajina“. Na ovaj način, autobus koji prima i ispušta putnike biće van kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava.

Na javnom tenderu, posao na izgradnji ove kružne raskrsnice dobilo je preduzeće „Kozaraputevi“, a vrijednost radova je 260 hiljada maraka.

Drugu raskrsnicu, gradiće preduzeće „Građenje Đurić“, a njena vrednost je 217 hiljada maraka. Za obe raskrsnice, u toku je potpisivanje ugovora posle čega će započeti i radovi na terenu.

„Na ovoj raskrsnici, kod crkve „Svete Trojice“, takođe će biti izgrađena kružna raskrsnica. Trotoar s leve strane ulice Vase Pelagića će biti proširen, a najveći građevinski radovi biće s desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom Svetog Save, gde će biti neophodno pomeriti stubove ulične rasvete i semafor – kažu u Odeljenju.

Kako bi ovi radovi prouzrokovali što manje gužve u saobraćaju, planirano je da se prvo gradi jedna kružna raskrsnica, a kada radovi budu pri kraju da se počne sa pripremama i radovima na drugoj kružnoj raskrsnici. Plan Odjeljenja je bio da se do ljetnog perioda završi procedura javne nabavke i potpišu ugovori, a da se ljeti kada je saobraćaj manjeg inteziteta, izvode građevinski radovi.

Izvor: Grad Banja Luka

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*