Banjaluka spremna za proslavu Dana srpskog jedinstva, vlasti pozivaju građane da istaknu trobojku

U čast sutrašnjeg praznika – Dana srpskog jedinstva, slobode i nasionalne zastave, zastave se već vijore u gradovima i opštinama srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. I u Republici Srpskoj je počelo obeležavanje praznika.

U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija upisale su i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Dan kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu sada je i Dan srpskog jedinstva.

„To je naš zajednički datum sa Srbijom, datum koji nije vlasništvo ni RS ni Srbije već svih Srba gdje god oni žive. Dan nacionalnog jedinstva treba da odrazi potrebu okupljanja oko velikih ideja i vrijednosti koje baštinimo mi kao narod od istorije, jezika i pisma“, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Parlament Srpske sutra će na posebnoj sjednici usvojiti i Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma. Tekst zakona gotovo je identičan onom Skupštine Srbije. U Paralmentu dan uoči zajedniče proslave izložba najljepših ćiriličnih rukopisa.

„I na taj način pokazujemo da smo jedan narod koji ima jedinstvenu kulturu, jezik pismo i običaje“, kaže Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Republike Srpske.

Zastave ispred Palate Republike samo su nagovještaj kako će sutra osvanuti Banjaluka ali i ostali gradovi u Srpskoj. Zastave Srpske i Srbije biće postavljene duž glavnih saobraćajnica. Vlasti pozivaju građane da učine isto.

Svečanoj akademiji u Banja Luci osim predstavnika vlasti Republike Srpske prisustvuju i ministri Vlade Srbije.

Centralna manifestacija na Savkom trgu u Beogradu

Sutra je na Savskom trgu u Beogradukod spomenika Stefanu Nemanji centralna manifestacijaposvećena obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Na ceremoniji će se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti patrijarh Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

RTS će od 17.25 direktno prenositi centralnu manifestaciju.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*