BANKE IZGUBILE SPOR Vrhovni sud potvrdio raskid ugovora za „švajcarce“

Švajcarski franak, Foto: Profimedia

Vrhovni kasacioni sud (VKS) potvrdio je pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima, čime je ovaj postupak u potpunosti okončan.

Radi se o tužbi za raskid ugovora zbog bitno promenjenih okolnosti, koju je pravno lice podnelo protiv jedne banke 2015. godine. Usvajajuća prvostepena presuda je doneta u decembru 2016, a potvrđena je od strane Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine, piše Telegraf Biznis.

Banka je uložila reviziju VKS-u, koja je ovom prilikom odbačena.

Ono što je bitno u ovom rešenju VKS-a, je konstatacija da je raskid ugovora o švajcarskim francima postojeća sudska praksa, da razlozi koje su izneli nižestepeni sudovi prilikom donošenja odluke o raskidu ugovora, nisu u suprotnosti sa dosadašnjom sudskom praksom, kažu u Efektivi, te da ne postoji potreba za bilo kakvim novim tumačenjem prava u tom smislu.

„Prema ZOO, svaka strana sada vraća onoj drugoj primljeno u dinarima sa zateznom kamatom. Prema tome, klijent je u pretplati i banka će morati da mu vrati nemali iznos novca. Očekujem da će se banka i dužnik brzo sporazumeti oko toga i da će proces time i formalno biti okončan“, rekao je za Telegraf Biznis Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

On dalje očekuje da svi oni koji su tužili za raskid, te sporove i dobiju.

„Na žalost, većina koja je konvertovala kredite u evro, nastaviće i dalje da plaća“, dodaje Gavrilović.

Ovim rešenjem, kaže, po prvi put imamo potvrđenu usvajajuću presudu za raskid i od strane VKS.

„Do nas su došle glasine, od samih bankara, da na VKS postoji još jednom Rešenje kojim je ovaj sud potvrdio usvajajuću presudu za raskid, te očekujemo da i to uskoro ugleda svetlost dana, čime će i defitnivno biti potvrđeno višegodišnje zalaganje Efektive vezano za ovaj način rešavanja problema u švajcarskim francima – navode u Efektivi.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*