Batut: Registrovano 18 slučajeva groznice Zapadnog Nila

U Srbiji je ove godine registrovano 18 potvrdjenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Batut: U ovogodišnjoj sezoni nadzora, devet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Obolenja su registrovana kod po jedne osoba sa teritorija Severnobanatskog i Srednjebanatskog okruga kao i kod njih dve sa područja Južnobanatskog okruga, naveo je Batut na svom sajtu.

Na području Sremskog okruga to obolenje je registrovano kod tri, na teritoriji grada Beograda kod četiri, a u Južnobačkom okruga kod sedam osoba.

Prisustvo virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima na lokacijama na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na Paliću.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko obolenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca.

Sezona transmisije virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta. Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana na teritoriji Srbije krajem jula 2012.

U periodu od 2012. do 2020. registrovana su ukupno 1.032 slučaja groznice Zapadnog Nila.

U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Tokom sezone nadzora 2020. u Srbiji nisu prijavljeni slučajevi obolevanja ljudi.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*