BDP porastao 1,9 odsto

Ukupna ekonomska aktivnost u Srbiji, merena bruto domaćim proizvodom i iskazana u stalnim cenama, ostvarila je u 2017. realni rast od 1,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto investicije u osnovna sredstva su u 2017. realno porasle 5,3 odsto u poređenju s prošlom godinom, navodi RZS u saopštenju, napominjući da je kod svih pokazatelja reč o proceni, prenosi 021.

Fizički obim industrijske proizvodnje je u ovoj godini povećan za 3,9 procenata u odnosu na 2016, dok je fizički obim poljoprivredne proizvodnje opao za 10 odsto. Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu je zabeležila realni rast od 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Promet u trgovini na malo je takođe realno povećan za četiri odsto, a u trgovini na veliko za 7,8 u tekućim cenama. Realni rast je zabeležen i kod usluga smeštaja i ishrane od 7,8 procenata, dok je broj noćenja turista povećan za 10,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U sektoru Saobraćaj i skladištenje procenjeni rast fizičkog obima iznosi 9,9 odsto, a oblast telekomunikacija rast od 1,2 odsto. Procena spoljnotrgovinske robne razmene, u evrima, pokazuje da je izvoz u 2017. godini porastao za 13 procenata, a uvoz za 14,2 odsto u odnosu na 2016.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi došlo je do povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu iznosi 48,2  odsto, a stopa nezaposlenosti 12,9 odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*