Belorusija blokirala Dojče vele, DW – očajnički potez, besmislene optužbe

Izvor: DMITRY ASTAKHOV / POOL / AFP

Vlasti u Belorusiji blokirale su program Dojče velea, nemačkog medijskog servisa za inostranstvo, saopštila je uprava ovog medija u Bonu.

„Radi se očajničkom potezu. Optužbe vlasti u Minsku na račun Dojče velea su besmislene. Lukašenko je pokazao da u borbi protiv vlastitog naroda ne preza ni od čega kako bi se održao na vlasti“, saopštio je direktor Dojče velea Peter Limburg.

On je rekao kako pojačano korištenje neozavisnih medija u Belorusiji pokazuje kako građani ne veruju državnim medijima.

„Mi najoštrije protestujemo protiv blokade programa DW-a jer građani Belorusije imaju pravo na objektivno izveštavanje“, rekao je Limburg.

Vlada u Minsku je blokadu svih medijskih kanala DW-a u Belorusiji obrazložila navodima o linkovima koji sa stranica DW-a vode na sadržaje koje je Ustavni sud u Belorusiji označio kao ekstremističke.

„Zakon o medijima nalaže zabranu stranica koje sadrže veze sa ekstremističkim sadržajima“, rekao je Andrej Kuncevič, zamenik beloruskog ministra informiranja.

Dojče vele je početkom godine proširio ponudu u Belorusiji reagujući tako na, kako je saopšteno, „povećani interes“ konzumenata u ovoj zemlji.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo kako je nemački veleposlanik u Belorusiji od nadležnog ministarstva zatražio objašnjenje zbog blokiranja sadržaja Dojče velea.

Prema informacijama ministarstva spoljnih poslova, osim DW-a blokiran je pristup još nekoliko medija u Belorusiji.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je od protesta nakon predsedničkih izbora prošle godine, koje opozicija smatra manipulisanim, povećao pritisak na nezavisne medije i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Evropska unija je nakon toga uvela sankcije protiv vlade u Minsku.

Situacija se dodatno pogoršava poslednjih meseci nakon što su beloruske vlasti počele planirano da dovode migrante iz Iraka i Afrike i da im dopuštaju pristup granici s Poljskom, što je otvorilo novu migrantsku rutu preko koje je do Nemačke već pristiglo nekoliko hiljada ilegalnih migranata.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*