Belorusija optužila Ukrajinu da je upala u njen vazdušni prostor, Kijev negira

Izvor: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Belorusija je protestovala zbog, kako je navela, upad ukrajinskog helikoptera u njen vazdušni prostor, što je Ukrajina odmah negirala.

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pozvalo ukrajinskog vojnog atašea da mu prenese zvaničan protest zbog, kako je navedeno, upada ukrajinskog vojnog helikopetra jedan kilometar u teritoriju Belorusije u subotu.

Ukrajinska granična služba demantovala je kršenje vazdušnog prostora, navodeći da su letovi helikoptera i dronova u toj oblasti deo napora da se zaštiti granica sa Belorusijom duga 1.084 kilometra. Ukrajina je počela vojne vežbe sa 8.000 vojnika radi obuke za odbranu od potencijalnih pretnji od svog suseda.

Belorusija smatra da ukrajinske vojne vežbe, zajedno sa povećanim brojem krešenja vazdušnog prostora od strane ukrajinskih letelica, kao i optužajuća retorika Kijeva, stvaraju potencijalnu bezbednosnu pretnju.

EU: Belorusija koristi migrante kao pijune

Tenzije su porasle između Belorusije i Evropske unije zbog priliva migranata, a Unija optužuje vladu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da organizuje hibridni napad na blok, koristeći migrante kao pijune.

EU smatra da ih Belorusija vara i nagovara migrante da pokušaju da pređu u Uniju preko Poljske, Litvanije i Letonije. Beloruske vlasti demantuju te optužbe i optužuju Uniju da ne pruža bezbedni prolaz migrantima.

Odnosi između Ukrajine i Belorusije dodatno su se pogoršali u vreme kada su visoke tenzije oko strahovanja Ukrajine i Zapada da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu. Ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju, saveznicu Belorusije da bi mogla da upotrebi belorusku teritoriju da izvrši napad na Ukrajinu.

Rusija demantuje da ima bilo kakve planove da napadne Ukrajinu, ali ruski predsednik Vladimir Putin tražio je od Zapada da blokira širenje NATO na Ukrajinu.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*