Belorusija: Vlada počela da oslobađa pritvorene građane

EPA-EFE/Anna Ivanova POLAND OUT

MINSK –

Vlada Belorusije počela je da pušta iz pritvora prve od hiljada građana koji su tokom prethodnih dana hapšeni na demostracijama protiv izborne krađe i pobede predsednika Alksandra Lukašenka.

Rojters izveštava da je vlada juče izdala saopštenje u kojem se izvinjava građanima, što je retkost u Belorusiji, ali po svemu sudeći izvinjenje je ciljano, da bi smanjilo pritisak s ulica na autokratskog predsednika Lukašenka koji već punih 26 godina vlada tom zemljom.

EPA-EFE/Anna Ivanova POLAND OUT                                                                                                                                                      

Prema tvrdnjama očevidaca, mnogi od oslobođenih pritvorenika imali su masnice i opisivali su da je prostor u kojem su držani bio skučen i neuslovan, kao i da su ih pripadnici snaga reda maltretirali, što je negirao zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksander Barsukov.

Bilans višednevnih demonstracija u Belorusiji je dvoje mrtvih i više od 6.700 uhapšenih, zbog čega Zapad razmatra uvođenje sankcija režimu predsednika Lukašenka.

Posmatrači ocenjuju da su oslobađanje pritvorenih građana i pomirljiv, pokajnički ton visokih zvaničnika Lukašenkove adminsitracije potvrda koliko je režim u Minsku ranjiv.

„Preuzimam odgovornost i izvinjavam se za nasumično povređivanje građana tokom demonstracija“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Belorusije Jurij Karajev.

Na jučerašnjim demonstracijama građanima su se pridružili i radnici dveju velikih državnih kompanija koje su ponos Lukašenkove privrede organizovane po sovjetskom modelu.

Na video snimcima se mogu videti brojni radnici kako uzvikuju „Izbori“ i „Odlazi“.

U međuvremenu, TAS izveštava da je Marija Kolesnikova, saradnica predsedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovskaje uputila apel beloruskim gradonačelnicima da organizuju mirne proteste sa svojim sugrađanima.

„15. i 16. avgusta svi gradonačelnici u Belorusiji bi trebalo da organizuju mirne proteste u svojim gradovima. Neka se čuje glas naroda i njihovo mišljenje, ali na miran način“, rekla je Kolesnikova.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*