Beograd insistira na implementaciji svih dogovora sa Prištinom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine u Briselu, kao i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosmetu.

Karlo Lo Kaš i Petar Petković

Karlo Lo Kaš i Petar Petković

Petković je nalasio da nakon poslednjih razgovora sa prištinskom delegacijom nema mnogo razloga za opštimizam, s obzirom na to da je Bislimi odbio da razgovara o prethodno postignutim dogovorima i njihovoj implementaciji.

Prema njegovim rečima, Bislimi je izbegavao razgovor o Zajednici srpskih opština, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja i do jedinog pomaka se došlo po pitanju nestalih.

On je ponovio da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da je to civilizacijsko pitanje, u čijem rešavanju treba izbeći svaku vrstu politizacije, naglasvši da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, dok sa druge strane ne postoji ni minimum dobre volje da se to isto učini.

Petković je izrazio očekivanja da će otvaranje arhiva takozvane OVK, sa čime se Priština nevoljno saglasila suočena sa dokazima da ti arhivi postoje, koje je iznela naša strana, pomoći da se dođe do valjanih mehanizama i konkretnih akcija u rešavanju pitanja nestalih lica.

Direktor je sagovornika upoznao i sa činjenicom da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda.

U skladu sa tim, Petković je preneo da je nedavno njemu, treći put ove godine, onemogućen ulazak na teritoriju Kosmeta, zbog navodne zapaljive retorike, prilikom polaganja kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, što je naša strana demantovala video-snimkom.

Pored flagrantnog kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja, Priština kontinuirano krši Briselski sporazum i u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika u pokrajini, što je potvrđeno nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik Opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Beograd će, i pored svega ovoga, ostati dosledno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje svih nesuglasica, ali će nastaviti i da insistira na implementaciji svih do sada postignutih dogovora, zaključio je direktor.

Sagovornici su se saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Kosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*