Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković upoznao je danas ambasadora Poljske u Srbiji Rafala Perla sa trenutnom političko-bezbednosnom situacijom i sa položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Petković je skrenuo pažnju na sve agresivniju retoriku prištinskih političara, koja je kulminirala izjavom Aljbina Kurtija o četiri principa na kojima bi trebalo da se zasniva dijalog Beograda i Prištine, što je ozbiljno ugrozilo nastavak dijaloga, ali i sprovođenje svega do sada dogovorenog.

On je naglasio da permanentno odbijanje da se formira Zajednica srpskih opština pokazuje da Prištini nije stalo do izgradnje međusobnog poverenja i kompromisa, na čemu Beograd insistira i što je dokazao ispunjavanjem svih do sada preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma.

Agresivnu retoriku prištinskih političara prate gotovo svakodnevni incidenti, napadi na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne svetinje, što dodatno unosi nemir kod srpskog stanovništva i pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje mira i suživota na prostoru Kosmeta, upozorio je Petković.

Međutim, kako je naglasio, bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, Beograd će ostati opredeljen za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u regionu i da se dođe do preko potrebnog sveobuhvatnog sporazuma.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*