Vujović o amandmanima na Montrealski protokol

BEOGRAD –

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović govorila je danas u parlamentu o Predlogu zakona o potvrđivanju Amandmana na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. „Potvrđivanje tog amandmana značajno je jer će kontrolom potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, države potpisnice doprineti sprovođenju Pariskog sporazuma, odnosno smanjenju emisija tih gasova i globalnog porasta temperature“, rekla je ministarka u parlamentu.

Nakon ratifikacije, Srbija će moći da aplicira za finansijsku i tehničku podršku i pomoć Multilateralnog fonda za implementaciju Montrealskog protokola, što će biti od velikog značaja i u procesu pridruživanja EU.

irena, vujovic

Izvor: Vlada Srbije

Tim povodom naglasila je da Srbija uspešno sprovodi sve mere Montrealskog protokola, koje se odnose na države u razvoju i do sada je postigla veoma dobre rezultate.

„Montrealski protokol se pokazao kao jedan od najuspešnijih međunarodnih dokumenata iz oblasti zaštite životne sredine, koji je doprineo obnavljanju ozonskog omotača“, rekla je ona.

Dodala je da je 2016. godine u Kigaliju u Ruandi usvojen je peti amandman na Montrealski protokol, kojim se fluorovani gasovi sa efektom staklene bašte, alternativne supstance za supstance koje oštećuju ozonski omotač, uvode u Montrealski protokol. Ratifikovale su ga 124 države.

Obaveza svake države nakon ratifikacije jeste uspostavljanje sistema kontrole prometa tih supstanci, što je u Srbiji uspostavljeno kroz sistem izdavanja uvoznih i izvoznih dozvola.

Prema njenim rečima, izvođenje kvota za države u razvoju počinje 2024. godine, a potom sledi postupno smanjivanje potrošnje do određenog nivoa, po jasno definisanoj dinamici.

Vujović je rekla da ispunjava i obavezu dostavljanja godišnjeg izveštaja o potrošnji i upotrebi fluorovanih gasova Ozonskom sekretarijatu.

Imajući u vidu da su fluorovani gasovi sa efektom staklene bašte zastupljeni u mnogim sektorima kao sastavni deo rashladnih uređaja i sistema, jedna od prednosti za razvoj privrede koja ratifikuje Kigali amandman jeste mogućnost trgovine fluorovanim gasovima sa državama potpisnicama.

Podsetila je da SFRJ ratifikovala Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača 1990. godine, a Montrealski protokol 1991. godine, a kao naslednih tih ratifikacija

2005. godine i četiri amandmana na Montrealski protokol.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*