Beograd očekuje sprovođenje svih sporazuma iz Brisela

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Na sastanku je bilo reči o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da Beograd u dobroj veri i duhu želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao preduslovu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, da bi se do toga došlo potrebna je spremnost i dobra volja, ali ne samo Beograda, koji je svoju posvećenost u dijalogu jasno pokazao, ne samo danas, već i tokom svih prethodnih godina.

Umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba da insistiramo na međusobnom razumevanju i poverenju koje treba ponovo da se izgradi, s obzirom na to da Priština svojim osmogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština tek treba da se dokaže kao strana u dijalogu kojoj može da se makar minimalno veruje, rekao je on.

Petković je dodao da, ukoliko želimo da u pravom smeru nastavimo dijalog, Beograd očekuje da se ispune svi do sada postignuti i potpisani sporazumi u Briselu.

Ukoliko Priština nije u stanju da sprovede dogovoreno, kako će biti u stanju da ispuni ono o čemu tek treba da se razgovara, upitao je on i izrazio očekivanja i od EU, kao posrednika i garanta u dijalogu, ali i od SAD, da nedvosmisleno Prištini stave do znanja da je neophodno da se sprovede sve što je dogovoreno.

Direktor Kancelarije je naveo da je, pored dijaloga na političkom nivou, potrebno nastaviti i dijalog na tehničkom nivou.

Naime, kako je ukazao, upravu tu se rešavaju pitanja od životnog značaja za naš narod na Kosovu i Metohiji, posebno u svetlu najrazličitijih incidenata kojima svakodnevno svedočimo, a čije su mete Srbi, njihova imovina i objekti Srpske pravoslavne crkve.

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog činjenice da Priština ne sprovodi sopstvene zakonske odluke kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani, čime šalje jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i nastojanjima da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosmetu.

Naš stav je jedinstven – pitanje srpske kulturne baštine na Kosmetu može se rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve, naglasio je Petković, koji je svojim sagovornicima dostavio i spisak etnički motivisanih incidenata od početka godine.

On je naglasio da Beograd ne želi zamrznuti konflikt i da je spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga, ali da očekuje i da se Priština uzdrži od zapaljive retorike i jednostranih poteza kojima se gotovo svakodnevno služi – od pokušaja pokretanja inicijativa za učlanjenje u različitim svetskim telima, do pisama brojnim međunarodnim organizacijama, kao što je Unesko.

Petković je svojim sagovornicima skrenuo pažnju i na učestala kršenja Briselskog sporazuma, posebno u domenu poštovanja odredbi o slobodi kretanja, i u skladu sa tim izrazio očekivanje da će takva negativna praksa biti prekinuta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*