„Beogradski pobednik” Kusturici, retrospektiva njegovih filmova u Kinoteci

Prestižna nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti poznatom reditelju biće uručena na predstojećem 50. Festu.

Iz filma „Dom za vešanje” (foto Jugoslovenska kinoteka)

Retrospektiva filmova proslavljenog reditelja Emira Kusturice otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu povodom 40 godina od premijernog prikazivanja filma „Sjećaš li se Doli Bel”.

Retrospektiva je organizovana u okviru stalnog programskog ciklusa Kinoteke „Velikani svetskog filma”.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić ističe da je publika imala priliku da pogleda restauriranu verziju ovog danas kultnog Kusturičinog ostvarenja zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Sarajevo.

Do 25. novembra u sali „Makavejev” publika će moći da vidi i druga briljantna ostvarenja našeg izvesno najnagrađivanijeg filmskog autora”, najavio je Pantelić. Na programu su „Otac na službenom putu”, „Dom za vešanje”, „Snovi u Arizoni“”, „Podzemlje”… sve do dugometražnog dokumentarnog filma „Pepe, jedan uzvišeni život” (2018).

Otvaranje ciklusa „Velikani svetskog filma” čelnici Festa iskoristili su kao priliku da saopšte kako je upravo Emir Kusturica dobitnik prestižne nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na predstojećem 50. Festu.

Jugoslav Pantelić, koji je i umetnički direktor Festa, najavio je da će jubilarno izdanje festivala biti održano od 25. februara do 5. marta 2022. godine.

Predsednik Saveta Festa Ivan Karl istakao je značaj činjenice da je pred nama jubilarni, 50. Fest i da kao takav zaslužuje posebnu pažnju. Karl je saopštio da je, s obzirom na koronu i sve izazove kojima smo okruženi, slogan 50. Festa „Novi hrabri svet”.

U foajeu Kinoteke izloženi su plakati i fotografije velikih formata iz Kusturičinih filmova. I najnoviji broj časopisa „Kinoteka” posvećen je njegovom opusu, dok na fasadi zdanja u Uzun Mirkovoj ulici veliki plakati obaveštavaju prolaznike o programu retrospektive.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*