Biće prošireno pravo na porodiljski dodatak

Novim zakonom o finansijskoj podršci, porodicama sa decom pravo na porodiljski dodatak biće prošireno i na preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane van radnog odnosa, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće, kako navode nadležni, od uplaćenih doprinosa na osnovu neke vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci. Taj zakon je u skupštinskoj proceduri, a predviđeno je da će početi da se primenjuje od 1. jula naredne godine.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbislav Cvetić precira da će pravo na porodiljski dodatak biti prošireno i na žene koje su anagažovane i na ugovor o delu ili na ugovor o privremeno povremenim poslovima. Novim rešenjima, kaže, smanjuje se mogućnost zloupotreba koje su se dešavale.

Na sednici skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva na kojoj je predstavio budžet Ministarstva za rad za 2018. godinu, Cvetić je rakao da je predviđeno povećaje dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara, koji će biti jednokratno isplaćen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*