Bijeljinski Orao izlazi na kanadsko tržište

Važan jubilej – 75 godina rada, bijeljinska kompanija „Orao“, koja se bavi remontom turbomlaznih motora, proizvodnjom specijalnih alata i rezervnih dijelova dočekuje sa ugovorenim poslovima u oblasti namjenske i vazduhoplovne industrije. Na pomolu je nastavak poslova za kanadsku firmu, a do kraja mjeseca očekuju i posjetu ruske delegacije. Remont helikopterskih i avionskih motora, prema licencama ruskih proizvođača, obezbijedio bi sigurnu egzistenciju za 404 radnika u narednih 20 godina.

 

Uprkos teškim uslovima nakon preseljenja iz Rajlovca, „Orao“ je uspio da sačuva svoje mjesto na tržištu vazduhoplovstva. Postepeno se orjentišu i usavršavaju za civilne programe. Završavaju ugovorene poslove za Indiju i glavnog partnera – Vojsku Srbije, a dugoročan opstanak i sticanje licenci od ruskih proizvođača motora obezbijedio bi im posao u naredne dvije decenije.

Sva energija i podrška usmjerena je ka obezbjeđivanju novih poslova – među njima je i „stari“ poslovni partner -kanadska kompanija Pret en Vitni (PWC) , jedna od vodećih u svijetu vazduhoplovstva.

– To je novi izazov za „Orao“ jer moramo u kratkom roku otprilike u naredna dva mjeseca da pokažemo da smo spospobni da radimo u dvije smjene i možda većim brojem sati sa trenutnim kadrom koji imamo da bismo odgovorili na zahtjev koji smo u međuvremenu dobili – ističe v.d. direktora Biljana Marković.

Svjetlana Bošković, pomoćnik za organizaciju RJ Proizvodnje, kaže da je početak saradnje bio 2009. godine s tim što se kontinuirano povećava obim proizvodnje.

– Mi smo spremni da radimo da zadovoljimo kupca i kao i naše firme – rekla je Boškovićeva.

Spremni su, kažu, i radnici jer više posla obezbjeđuje i veći prihod i nova radna mjesta.

„Orao“ je od strateškog interesa za namjensku industriju u Srpskoj i Srbiji, pa je dokapitalizacija preduzeća u saradnji sa Srbijom put ka sigurnoj budućnosti, ali i novi tehnološki iskorak.

Posljednjih mjeseci pripremaju aplikaciju za projekat da bi ispunili sve tehnološke uslove za podizanje postojećeg nivoa proizvodnje rezervnih dijelova i alata, kao i za remont motora koji su potrebni Vojsci Srbije. Osim remonta motora, koji im donosi najveću zaradu i bez kojeg ne mogu da zadrže postojeći broj radnika, preduzeće se bavi uslugama galvansko-hemijske zaštite, laboratorijskim uslugama i uslugama mašinske obrade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*