Bilčik: Kurtiju dati vremena da prevaziđe izbornu retoriku

EPA/VALDRIN XHEMAJ
BEOGRAD –

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da, kako bi se postigao napredak u dijalogu Beograda i Prištine, treba da na obe strane bude pokazana dobra politička volja, kao i da se nada da će političko rukovodstvo u Prištini moći da doprinese tom procesu.

On je za „Blic“ na pitanje koliko ponovnom pokretanju dijalogu doprinose izjave lidera Samoopredeljenja, koji je viđen za novog premijera u Prištini, o tome da neće povući takse na srpsku robu osim ako Srbija odustane od kampanje povlačenja nezavisnosti Kosova, Bilčik je rekao da Kurtiju treba dati vremena da prevaziđe predizbornu retoriku.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

„Hajde da svi damo malo vremena gospodinu Kurtiju da prevaziđe retoriku izborne kampanje na Kosovu“, kazao je Bilčik.

On je istakao da je sada potrebno gledati napred i iskoristiti novi politički početak u EU za postizanje opipljivih rezultata u dijalogu koliko već 2020. godine.

On je povodom raznih spekulacija o vremenskim rokovima o postizanju sporazuma između Beograda i Prištini, kao i o ponovnom pokretanju dijaloga, rekao da ne misli da su izbori u SAD povezani sa bilo kakvim rokom za dijalog.

Na pitanje koliko razumevanja ima za stav dela opozicije u Srbiji da je bojkot jedini način političke borbe, Bilčik je odgovorio da bi u funkcionalnoj demokratiji političke bitke trebalo uvek da se vode unutar parlamenta.

„Evropski parlament će uložiti sve napore kako bi se političke bitke između opozicije i vladajućih stranaka vratile u skupštinu. To je jedan od glavnih ciljeva međupartijskog dijaloga“, dodao je novi izvestilac EP za Srbiju.

Bilčik je naveo da je bio veoma razočaran nedavnom odlukom EU da ne otpočne pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom, navodeći da se slaže sa odlazećim predsednikom EP Žan-Klod Junkerom da je u pitanju „istorijska greška“.

On je istakao i da će tokom svog mandata kao izvestioca EP za Srbiju i kao predsedavajućeg delegacije EP u Odboru EP za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, da rukovodi podrškom za proširenje Evropske unije.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*