Bilčik: U dijalogu vlasti i opozicije načinjen značajan iskorak

(Foto Tanjug/Rade Prelić)

U međustranačkom dijalogu srpske vlasti i dela opozicije, uz poredovanje Evropskog parlamenta (EP), načinjen je „značajan iskorak”, izjavio je jedan od posrednika u tim pregovorima Vladimir Bilčik.

Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, rekao je posle dvodnevne druge faze dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, da su kofasilitatori, među kojima su predstavnici EP i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, izradili dokument sa „nizom mera koje bi mogle da pomognu Srbiji da unapredi političke uslove za naredne izbore”.

„Mislim da je to ohrabrujuć korak napred, dobar znak i važan signal koji pokazuje da možemo zajedno da radimo na unapređenju uslova za političku utakmicu u Srbiji. Spremni smo da se i dalje angažujemo u tom smislu”, kazao je Bilčik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem, prenosi Beta.

Bilčik je naveo da je međustranački dijalog „važan deo evropskog puta i evropske perspektive Srbije” i dodao da će dokument sa konkretnim merama u toku dana biti dostupan javnosti.

„Mislimo da su te mere izvodljive i da bi mogle da pomognu da se stvori klima poverenja u kojoj su angažovani svi koji žele da obezbede da se politika u Srbiji promeni u korist građana, u skladu sa standardima EU”, rekao je Bilčik.

On je kazao da evropski posrednici „razumeju da nije svako zadovoljan u potpunosti”, ali da „smatraju da to jeste korak napred” i da se „nadaju da će učesnici u dijalogu biti angažovani u sprovođenju mera”.

„Zahvalni smo na tome što je vladajuća većina spremna na sprovođenje ovih mera bez obzira na stavove nekih od političkih aktera. EP i druge evropske institucije smatraju da bojkot institucija i izbora nije način da se ostvari napredak kad je reč o srpskoj demokratiji i evropskom putu Srbije”, naveo je.

Dodao je da se „nada da će svi to imati na umu narednih nedelja”.

„Mi verujemo da će to biti jako važno i možda odlučujuće, ne samo u smislu demokratije i politike u Srbiji, nego i nekih važnih odluka koje očekujemo u vezi sa napretkom Srbije na evropskom putu”, rekao je Bilčik.

Naveo je da evropski posrednici pozivaju sve koji su učestvovali u dijalogu da aktivno rade na sprovođenju predloženih konkretnih mera.

„Ovo je veoma važan iskorak, spremni smo da se vratimo u Srbiju kako bismo pratili sprovođenje mera. Veoma je važno što su svi bili angažovani, što su učestvovali. Nisu se svi složili sa dokumentom, ali su svi koji su došli bili aktivni, ne samo parlamentarne stranke već i akteri koji su bojkotovali prethodne izbore”, dodao je Bilčik.

Dačić: Bez obzira koliko je sve ovo bilo teško, mislim da je postignut značajan napredak

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na današnjoj sesiji međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, predloženo formiranje privremenog nadzornog tela koje će pratiti rad medija i da u sastav Republičke izborne komisije (RIK) privremeno bude dodato šest članova.

Na konferenicji za novinare nakon druge sesije dijaloga u Palati Srbija, Dačić je rekao da će nadzorno telo o medijima, koje će biti formirano da „obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost”, činiti 12 članova, od kojih će polovinu predložiti Regulatorno telo za elektronske medije (REM), a ostale celokupna opozicija.

„Nadzorno telo će izveštavati o primeni Pravilnika o javnom sevrisu i informisaće javnost o drugim pitanjima koja su važna za izveštavanje medija u izbornoj kampanji”, rekao je Dačić i dodao da je dogovoreno da REM donese obavezujuće uputstvo za javni servis, javlja Beta.

Dačić je naveo da će u sastav RIK ući šest novih članova iz redova opozicije i isto toliko zamenika.

„Pošto nije bilo saglasnosti oko toga, mislim da su neke političke partije imale određeni strah da ih ne bi, pre svega iz Đilasove platforme optužili da pomažu vlast. Bez obzira ko je prihvatio, a ko nije, vlast će realizovati sve što je prihvaćeno i dogovoreno i radićemo na implementaciji”, dodao je.

Dačić je kazao da očekuje da se učesnici dijaloga izjasne da li žele da učestvuju u implementaciji tih dogovora ili ne.

„Bez obzira koliko je sve ovo bilo teško, mislim da je postignut značajan napredak”, naveo je Dačić.

Današnjoj sesiji u okviru dijaloga nije prisustvovao deo opozicije koji je juče napustio pregovore, nezadovoljan predloženim rešenjima za poboljšanje izbornih uslova.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*