Bisljimi: Dobio sam poziv od Lajčaka za sastanak, ali ne idem, pitanje dinara nije deo dijaloga

PRINTSCREEN

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je saopštio da je „iz Brisela dostavljen zahtev za sastanak Kosova i Srbije sledeće nedelje“ povodom zabrane platnog prometa u dinarima, ali da neće otići jer „pitanje dinara nije deo dijaloga“.

On je rekao da je izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak prekršio principe „koje je sam postavio“, rekavši da je to prvi put da je zakazao sastanak bez koordinacije sa stranama.

„Lajčak mi je poslao pismo jer stalno komunicira sa mnom. Ali ovaj put mislim da je prekršio principe koje je sebi postavio tako što je prvi put zakazao sastanak bez dogovora sa strankama i pokušao je da definiše dnevni red uprkos principu koji je postavio je 2021 godine da se nijedna tema ne stavlja na dnevni red bez dogovora strana“, rekao je Bisljimi na okruglom stolu „Ekonomski razvoj za Srbe na Kosovu“, koji je u Čaglavici organizovao Centar za humanitarni dijalog.

Prema njegovim rečima, Lajčak je na pitanje ko bi mogao da bude predstavnik Vlade Kosova za to pitanje rekao: „Kada budemo imenovali, obavestićemo vas“.

„Postoji zahtev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo, ali to nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač, jer pitanje dinara nije deo dijaloga. Idem kada se bude razgovaralo o osnovnom sporazumu, pa ćemo videti ko može da ide da razgovara o pitanju dinara, ali da nije iz tima glavnog pregovarača“, rekao je Bisljimi.

On je dodao da će Vlada Kosova u narednim danima objaviti deset mera kojima će „pokazati kako će voditi računa da građani ne budu oštećeni u prelaznoj fazi do pune primene nove Uredbe Centralne banke Kosova (CKB)“.

Predstavnici SAD i EU su od kosovskih vlasti tražili da odlože primenu odluke CBK kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara u gotovinskom plačanju na Kosovu.

Rekli su da treba poštovati Ustav Kosova, ali treba dati vremena lokalnim Srbima za pripremu za primenu uredbe.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*