Bivši oficir OVK: Nisam čuo da je Saljih Mustafa naredio mučenje zatvorenika

Izvor: Armend Nimani/AFP

Oficir nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Fatmir Sopi izjavio je u nastavku haškog procesa protiv Saljiha Mustafe da nikada nije čuo da je on naredio zlostavljanje i prebijanje pritvorenika OVK u selu Zlaš, u aprilu 1999. godine.

Mustafa (49), koji je prema Sopijevom iskazu tada bio komandant jedinice OVK zvane BIA ili Shifterat u Zlašu, optužen je za zlodela nad šestoricom Albanaca u improvizovanom pritvoru OVK u tom selu.

Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK tereti Mustafu u četiri tačke, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala „kolaborantima“, „špijunima“ ili pristalicama tadašnjeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Prema optužnici, jedan od šestorice pritvorenih Albanaca umro je od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja, a ostali su bili pušteni sredinom aprila 1999. godine.

Na pitanje Mustafinog branioca Džulijusa fon Bonea da li je „čuo da su ljudi bili zlostavljani u Zlašu“, Sopi je odgovorio odrečno.

„Da li ste čuli da je Mustafa naređivao prebijanje i zlostavljanje“, glasilo je sledeće pitanje branioca.

„Ne“, odgovorio je svedok.

Upitan da li je „neko širio takve informacije“ u to vreme, Sopi je uzvratio: „Ne, nikada nisam čuo takve stvari o mom saborcu Mustafi“.

Svedok, koji je bio član komande 153. brigade OVK u Zlašu, negirao je i da su oficiri OVK u to vreme razgovarali o „špijunima i kolaborantima“.

Sopi je, medjutim, izjavio da tokom aprila 1999. nije bio u Zlašu, zato što je u drugom selu učestvovao u borbama protiv srpskih snaga.

Naveo je da je Mustafu prethodno „video mnogo puta u Zlašu“, na imanju na kojem je bila smeštena formacija BIA.

Prema optužnici, u pomoćnim objektima na tom imanju, poput štale, Mustafini vojnici su pod neljudskim uslovima nezakonito držali otete Albance, zlostavljali ih, tukli i mučili.

Sopi je danas svedočio da je na tom imanju bio samo u glavnoj kući, u štabu Mustafine jedinice, i da mu je izgledalo da se drugi objekti ne upotrebljavaju.

U jučerašnjem glavnom iskazu, svedok je rekao i da nije znao da u Zlašu postoji pritvor za zarobljenike OVK.

Proces protiv Mustafe, pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, biće nastavljen iduće nedelje.

Mustafu su 24. septembra 2020. u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je prebačen u Hag i od tada je u sudskom pritvoru.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio da nije kriv.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*