Bivši papa Benedikt priznao da je lagao

epa08582103 (FILE) - Pope Benedict XVI waves to the faithful during his weekly Wednesday General Audience at the Vatican, 10 February 2010 (reissued 03 August 2020). German media reports on 03 August 2020 state former Pope Benedict XVI may be seriously ill. German newspaper Passauer Neue Presse cited German author Peter Seewald, the former Pontiff's biographer who met the former Pope in Vatican on 01 August, saying he is suffering from a viral infection. EPA-EFE/ETTORE FERRARI
VATIKAN –

Bivši papa Benedikt XVI priznao je danas da je dao netačne informacije tokom istrage o svešteniku pedofilu i seksualnom zlostavljanju u Nemačkoj katoličkoj crkvi, ali je za to okrivio „previd“ u uređivanju njegove izjave.

Priznanje je objavio njegov privatni sekretar Georg Gansvajn na internet stranicama „Vatikan njuza“, objavila je agencia DPA, prenosi Index.

benedikt, xvi

Izvor: EP(ETTORE FERRARI)

Suprotno onome što je prvobitno izjavio, Benedikt je 1980. godine kao nadbiskup Minhena prisustvovao sastanku na kojem se razgovaralo o svešteniku koji je više puta privlačio pažnju zbog seksualnog zlostavljanja dece.

Agencija DPA navodi da je taj sveštenik kasnije vraćen u službu kao župnik u Bavarskoj.

Greška „nije napravljena s lošim namerama“, već je „posledica previda tokom uređivanja njegove izjave“, navodi se u saopštenju.

Papa je kazao da mu je „veoma žao“ zbog greške i nada se da će mu zbog toga biti oprošteno, ali se u saopštenju tvrdi da na tom sastanku nije doneta odluka o vraćanju sveštenika na njegove svešteničke dužnosti.

Nezavisni izveštaj koji je objavljen prošle sedmice pokazao je da Benedikt XVI, koji je podneo ostavku 2013, svesno nije uradio ništa povodom četvorice sveštenika optuženih za seksualno zlostavljanje dece.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*