Bjeljina:Osnovati prihvatilište za decu u riziku

GRAD BJELJINA

 

Gradonačelnik Bijeljine održao je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ na kojem je najavio da će Skupštini Grada uputiti inicijativu za osnivanje prihvatilišta za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja, kao i za djecu koja su u riziku da postanu žrtve krivičnih djela.

 

Izvršni direktor „Otaharina“ Dragan Joković naveo je da ovo udruženje godinama radi na inicijativi za otvaranje prihvatilišta, čime bi efikasno bio riješen problem prosjačenja.

GRAD BJELJINA

 

– Zahvalio bih gradonačelniku Mićiću na razumijevanju i podršci, jer je sve više djece na ulicama. Nisu to samo mališani koji prose, nego i djeca u radnoj eksploataciji. Dnevni centar za smještaj ovakve djece, koji funkcioniše u Bijeljini, ne može trajno da riješi problem, jer se djeca naveče vraćaju kući, ali ako bi boravila tri mjeseca u prihvatilištu, za to vrijeme bi mogao da bude riješen njihov status – poručio je Joković.

 

Prema njegovim riječima, u Bijeljini je evidentirano šezdesetoro djece koja prose ili ih porodice i pojedinci iskorištavaju kao radnu snagu.

 

– Predložili smo da prihvatilište bude otvoreno u prostorijama zatvora kod stare željezničke stanice, koji će u međuvremenu biti premještan u novi objekat. Time bi se Grad Bijeljina pridružio Banjaluci, Tuzli i drugim gradovima koji imaju prihvatilišta, a mogao bi da postane i regionalni centar za prihvat djece u riziku – naglasio je Joković.

 

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu Ljubica Mlađenović podsjetila je da je Grad Bijeljina jedan od inicijatora osnivanja Radne grupe za zaštitu i bezbjednost djece.

 

– Godine 2012. donesen je protokol koji se tiče sprečavanja prosjačenja na području grada, a revidiran je 2018. godine. Prihvatilište bi značilo mnogo za Bijeljinu i cijelu Republiku Srpsku, jer su kapaciteti za prihvat djece, poput banjalučkog Doma „Rada Vranješević“, već popunjeni. U dogovoru sa Centrom za socijalni rad, osmislili bismo način njegovog funkcionisanja, a osim sa djecom, stručna lica bi radila i sa roditeljima – dodala je Mlađenovićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*