Blagi trend smirivanja zaraze u Sloveniji se nastavlja, ipak stižu i upozorenja

Izvor: JURE MAKOVEC / AFP

Četvrti talas epidemije kovida-19 u Sloveniji pokazuje poslednjih dana blage znakove smirivanja, ali ministar zdravlja Janez Poklukar ipak je upozorio na mogućnost petog talasa u februaru ukoliko se ne poveća stopa vakcinacije stanovništva.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 3.144 novozaraženih i 11 umrlih, uz 36,5 odsto pozitivnih testova, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Uprkos nekim znakovima mogućeg smirivanja epidemije, ministar zdravlja Janez Poklukar upozorio je na mogućnost da u februaru dođe i do petog talasa epidemije ako se mere ne budu striktno poštovale i ako se stopa vakcinacije ne poveća u odnosu na sadašnje stanje, prenosi Hina.

„Najbitnije je da se vakcinišu svi stariji od 50 godina“, kazao je za medije ministar zdravlja i upozorio da ta populacija najčešće završava u bolnici ako nije vakcinisana iako među hospitalizovanima ima i mlađih.

U Sloveniji je potpuno vakcinisano 54 odsto celokupne populacije, a dnevno se samo oko 1.000 ljudi vakciniše prvom dozom, što je malo s obzirom na epidemiološko stanje u kojem je tempo širenja virusa u populaciji višestruko viši od tempa vakcinacije, upozoravaju epidemiolozi.

Trenutno je u Sloveniji aktivno zaraženo 43.457 ljudi, u bolnicama je 1.168 obolelih od kovida-19.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*