Bogat program na otvaranju Evropske prestonice kulture u Novom Sadu

Docek Nove godine 2022 Novi SadDoček Nove 2022. godine u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Programski luk Doček, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. januara otvarao vrata najrazličitijih prostora u gradu i zarad kulture dao im potpuno novi izgled, ove godine otvoriće i godinu titule Evropske prestonice kulture i to na više od 40 lokacija širom Novog Sada.

Pored Chrysta Bell koja će nastupiti u Crkvi imena Marijinog, u Novi Sad dolaze i jedan od najboljih klarinetista na svetu Andreas Ottensamer, kraljica fada Carminho, britanske legende Morcheeba, finski muzičar Jimi Tenor, francuski cover bend Nouvelle Vague, hrvatski muzičar Damir Urban, muzička ikona regiona Josipa Lisac, džez pijanista i kompozitor Matija Dedić, britanski broj jedan drum ’n’ bass zvuka Rudimental DJ, beogradska kantautorka Bojana Vunturišević i brojni drugi.

Matija Dedić Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pored koncerata, svečano otvaranje obeležiće i predstava pod nazivom „Zeniteum :: 2022“, slovenačkog avangardnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar u 20.22 časa. Ovaj multimedijalni spektakl na otvorenom, ispred arhitektonskog bisera Novog Sada, zgrade Banovine, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića, a publika iz cele Srbije moći će da ga prati uživo na drugom programu RTS-a.

Velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem, baviće se i izložba „Vreme i vaseljena“ dr Dušana Jovovića i prof. dr Aleksandra Petrovića, koja će istog datuma biti otvorena u holu Studija M, a zamišljena je kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, sa fokusom na međusobni odnos čoveka, vremena i nauke.

Josipa Lisac Foto: E-Stock_stevan_rankovic

Program u okviru Dočeka 7530 počinje već 12. januara, kada će lokalni novosadski bendovi biti u ulozi domaćina i svojim nastupima na nekoliko lokacija u gradu napraviti svojevrsnu uvertiru u 13. januar i svečano otvaranje. Program se nastavlja 14. i 15. januara u okviru autentičnog programa Slave, i to u mreži kulturnih stanica, gde će biti predstavljena izložba fotografija Pavela Surovog, zatim brojne rukotvorine i gastro kultura, kao i dečiji program. Sve informacije o programima dostupne su na sajtu Dočeka docekns.rs.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*