Bogat program u Galeriji Matice srpske

NOVI SAD –

S obzirom da su muzeji i galerije jedine ustanove kulture otvorene za posetioce poslednjih meseci, Galerija Matice srpske svojim programima nastoji da podstakne publiku da posete Galeriju i uživaju u umetnosti i kulturi. Ove nedelje posetioce očekuje bogat program.

Od 18. do 23. avgusta u Galerijskoj „sobi za prepuštanje umetnosti“ izložena je slika Petra Lubarde Kvrgava stjena iz 1951. godine.

prepustanje, umetnosti, uz, petra, lubardu

Apstraktni prikaz planinskog predela izveden slobodnim, brzim i spontanim potezima iz ruke Petra Lubarde, uvodi posetioce vas u svet simboličkog i uz odgovarajuće zvuke stvara posebnu atmosferu idealnu za beg od svakodnevice.

U petak, 21. avgusta u 19.00 sati biće održano autorsko tumačenje izložbe Inspirisani Italijom Stanislave Jovanović Mindić.

Tumačenjem će biti ukazano na srpsko-italijanske kulturne i umetničke veze, odnosno na srpske umetnike koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Uz tumačenje kopija dela prema italijanskim majstorima Parmiđaninu, Gvidu Reniju i Pompeu Batoniju, biće predstavljeni i crteži italijanskih gradova i predela, kao i grafički listovi stranih umetnika nastalih prema Rafaelu, Ticijanu i Anibale Karačiju. Posetioci će imati priliku da čuju nešto više o konceptu izložbe i srpskim umetnicima koji su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su bili u prilici da vide u gradovima Evrope.

U skladu sa preporukama predavanju će moći da prisustvuje najviše 10 posetilaca. Svoje prisustvo posetioci mogu rezervisati putem linka ili na telefon 021 4899 018.

U subotu, 22. avgusta od 10.00 do 18.00 sati biće priređen još jedan porodični dan, gde će mališani i njihovi roditelji moći da uživaju u avanturi Začarani magijom Pariza, koja im otkriva kako su srpski umetnici, oduševljeni Gradom svetlosti – Parizom, često tamo odlazili, učili, družili se i slikali. Zahvljujući njihovim delima, upoznaće se sa kulturnim nasleđem i znamenitostima grada Pariza.

porodicni, dan, u, gms, zacarani, magijom, pariza

Avantura za velike i male predstavlja novi program u Galeriji Matice srpske, namenjen porodicama. Poučeni iskustvima tokom prethodnih meseci koji su nas usmerili na naše bližnje, podstakli na prisnost i ponovo ukazali na vrednosti porodice, odlučili smo da nastavimo da negujemo ovu povezanost i pokrenuli poseban porodični dan u Galeriji Matice srpske, navodi se u saopštenju Galerije Matice srpske.

Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni porodični vodič, kroz igru uloga i zanimljive igre, zadatke i različite tematske celine otkrivaće priče o umetnicima i umetničkim delima koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske.

Porodični dan se održava svake subote od 10.00 do 18.00 sati, po simboličnoj ceni od 150,00 dinara za celu porodicu.

FOTO:GMS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*