Borelj danas u Prištini sa Tačijem i liderima stranaka

EPA (STEPHANIE LECOCQ)
PRIŠTINA –

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i politiku bezbednosti Žozep Borelj danas će se, tokom svoje prve posete regionu, u Prištini sastati sa predsednikom Hašimom Tačijem, liderima političkih stranaka i predstavnicima civilnog sektora.

U Prištinu dolazi u vreme kada teče rok za formiranje nove vlade i nekoliko dana nakon što je specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore, Ričard Grenel, inicirao avio i železničko povezivanje između Beograda i Prištine.

EPA (STEPHANIE LECOCQ)

Kosovo je, inače, bez institucija od jula prošle godine, kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera zbog poziva Specijalnog suda.

Vanredni izbori su održani 6. oktobra prošle godine, a mandatar za sastav vlade i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ima rok do 4. februara da skupštini predstavi novu kosovsku vladu.

Prema ranijim izjavama, Borelj dolazi da bi pomogao, koliko može, da se ponovo pokrene dijalog između Beograda i Prištine koji je u zastoju.

On je već pozivao zvaničnike u Prištini da što pre formiraju vladu, ali i da ukinu takse koje predstavljaju kršenje CEFTA sporazuma i prepreku za nastavak razgovora.

Visoki predstavnik EU je uoči dolaska rekao da se raduje zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu koji mu je prioritet u agendi, a pored toga želi da pokaže i posvećenost EU perspektivi regiona, stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

Tokom posete Kosovu, Borel će obići i Termoelektranu Kosovo B u Obiliću kako bi najavio radove koje finansira Evropska unija sa 76,4 miliona evra, a planirana je i njegova poseta Prizrenu.

Šef evropske diplomatije će posle Prištine sutra posetiti i Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak će biti održan u 12 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*