Borelj: Novo crtanje granica mora da prestane

BRISEL –

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao je sinoć da retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora da prestane.

„Govoriti o secesiji, novim granicama, daljoj etničkoj podeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo”, objavio je Borelj na svom blogu uoči rasprave ministara spoljnih poslova EU o zapadnom Balkanu.

On je naveo da se stav EU se nije promenio i da taj blok podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da je njena budućnost „kao ujedinjene i suverene države“ u EU.

zosep, borelj

EPA-EFE/JOHANNA GERON

Borelj je ocenio da je stanje u BiH „izrazito teško“ i da se politička atmosfera nedavno pogoršala, prenosi Hina.

Primetio je da su krajem prošle godine bosansko-hercegovačke vlasti disfunkcionalno odgovorile na migrantsku krizu, kao i da je „negativni spin“ u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom raznih non-papera, u kojim je kritikovana uloga EU i SAD i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

„U jednom od tih non-pejpera predlagano je prekrajanje granica u regionu i podela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama“, napisao je Borelj.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*