BRIKS se udružuje protiv korone

ina ponudila Indiji i Južnoafričkoj Republici da se pridruže bici za vakcinu u kojoj Peking već sarađuje s Rusijom i Brazilom

Domaćin (onlajn) foruma BRIKS-a bio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin (Foto EPA-EFE/Alexei Nikolsky)

Članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) treba da prevaziđu podele, zbiju redove i podstaknu maksimalnu globalnu sinergiju, kako bi svet pobedio virus korona. Tom porukom kineski lider Si Đinping obratio se učesnicima 12 Foruma grupacije BRIKS, čiji je domaćin u utorak bio ruski predsednik Vladimir Putin. Uprkos tekućoj pandemiji virusa korona, saradnja među članicama BRIKS-a „aktivno se razvija” na političkom i ekonomskom planu i u humanitarnoj sferi, ocenio je Putin u Moskvi, tokom video-foruma BRIKS-a. Kina i Indija razmatraju proizvodnju ruske vakcine „sputnjik pet”, poručio je istom prilikom šef Kremlja. Osnovana pre 14 godina, grupacija BRIKS (JAR se pridružila 2010. godine), obuhvata 42 odsto svetskog stanovništva, stvara 23 odsto globalnog BDP-a, pokriva trećinu teritorije planete i nosi 18 odsto svetske trgovine. Uprkos brojnim prizivanjima na opelo BRIKS-a, ovogodišnji forum pokazao je spremnost članstva za nove poslovne i političke iskorake u međusobnim odnosima i na međunarodnoj sceni.

Važno je da podržimo ključnu vodeću ulogu Svetske zdravstvene organizacije u rvanju s koronom. Istovremeno, kineske, ruske i brazilske kompanije zajednički rade na trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcina protiv kovida 19. Kina je na tom planu spremna na relevantnu saradnju s Južnoafričkom Republikom i Indijom, istakao je Si.

Da nije trenutak za produbljivanje međusobnih zađevica, ukazao je i indijski premijer Narendra Modi.

„Kad je reč o borbi protiv pandemije, koja dodatno zaoštrava društvene nejednakosti i privredne izazove, proizvodni logistički kapaciteti Indije za izradu vakcine biće od koristi čovečanstvu, istakao je Modi. U međuvremenu, brazilska federalna jedinica Sao Paolo počinje ove sedmice uvoz 46 miliona doza kineske „Sinovakove” vakcine protiv korone. „Federalne države Brazila preduzele su agresivnije korake nego centralna vlast u nastojanjima da obezbede vakcine”, navodi agencija Blumberg. Brazilski predsednik Bolsonaro nedavno je odbio centralno snabdevanje vakcinama iz Kine, ali o toj „situaciji” na 12. forumu BRIKS-a, ni reč nije rečena. Južnoafrička Republika je istovremeno pozdravila najavu da će razvojna banka BRIKS-a priložiti još 10 milijardi dolara za borbu protiv korone među članstvom.

Kad vakcina bude na raspolaganju, biće distribuirana na fer, ravnopravnoj i pristupačnoj osnovi, obećalo je pet članica BRIKS-a u završnoj deklaraciji.

Učesnici foruma BRIKS-a osvrnuli su se i na tekuću krizu globalnog poretka.

„Podržavamo razvoj mulitalateralizma, braneći svrhu i principe Povelje UN. Moramo nastojati da odbranimo međunarodni poredak u čijem su centru Ujedinjene nacije i poredak zasnovan na međunarodnim zakonima. Treba se izdići iznad ideologija i poštovati drugačije socijalne sisteme, ekonomske modele i razvojne puteve”, naglasio je Si Đinping.

Da je BRIKS odlučio da politički zbije redove, svedoči i prvi put usvojena Deklaracija o razvoju zajedničke antiterorističke strategije i , kako je navedeno, „pravovremenoj” razmeni bezbednjačkih informacija. Da je vreme za mogući detant među azijskim članicama BRIKS-a, govori i činjenica da se u ovoj deklaraciji ne spominje polugodišnji pogranični spor Indije i Kine na Himalajima.

Istovremeno, BRIKS se izjasnio za „poštovanje teritorijalnog integriteta” Sirije, Libije i Iraka u kontekstu inicijativa Svetske organizacije.

Ispit apela za uvažavanje socijalnih, političkih i ekonomskih razlika u svetu urušenom koronom sledi već ovog vikenda, na samitu G20 u Rijadu. Naime, jedna od ključnih tema tog skupa jeste koliko će zemlje kreditori – među njima i Kina – biti spremne da dalje restruktuiraju ili možda praštaju dugove najsiromašnijim državama u jeku pandemije.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*